По повод 1 декември, Световния ден за борба със СПИН

...
По повод 1 декември, Световния ден за борба със СПИН
Коментари Харесай

НПО: ХИВ е контролируема инфекция, не се предава, ако пациентите са на терапия

По мотив 1 декември, Световния ден за битка със СПИН Национална пациентска организация изпрати отворено писмо до българските лекари и медицински служащи:

Близо 30 години след откриването на вируса , с помощта на антиретровирусната терапия за ХИВ, ние сме очевидци на голям прогрес и триумф в управлението и трайното угнетяване на вирусната интензивност .

На процедура и нфекцията, считана за смъртна присъда, се трансформира в хронично заболяване, с което пациентите живеят и имат естествена дълготрайност на живота (до 50 години след инфектирането). Научният консенсус " неоткриваем=непредаваем " е приет от Световната здравна организация, от Организация на обединените нации, както и от българските здравни управляващи в управлението за лекуване и надзор на ХИВ.

Сега знаем, че в случай че пациент приема антиретровирусната си терапия и доближи до под 40 копия на вируса в милилитър кръв , то той не може да съобщи ХИВ по време на беззащитен полов контакт или на операции с кръв, както и може да има здрави, неинфектирани деца.

Сериозен проблем остава достъпът на пациентите с ХИВ до здравна помощ отвън рамките на вирусологичното следене. Този проблем е дефиниран като присъщ за изоставащите в развиването си страни и по тази причина към международната тактика за битка с ХИВ " 90-90-90 " (90% от хората се изследват, 90% знаят статуса си, 90% имат достъп до терапия) бе добавено и четвърто 90 - достъп до здравни грижи за пациентите, за по-качествен живот с ХИВ.

За страдание не са единични случаите, в които на пациенти с диабет, онкологични болести, кардиологични проблеми се отхвърля непосредствено или безмълвно нужното лекуване или хирургична намеса поради ХИВ . Тези пациенти биват насочвани към отделенията за надзор на ХИВ, без това да е належащо. Ставали сме очевидци по какъв начин пациент с ХИВ е ориентиран за гипсиране на строшен крайник към инфекциозната болница в София, без значение, че това не е от компетенциите на вирусолозите.

Тази стигма убива хората. Незнанието убива пациентите , написа пациентската организация.
 За да живеят ХИВ позитивните, стигмата би трябвало да се лекува
За да живеят ХИВ позитивните, стигмата би трябвало да се лекува

Хирурзи се опасяват да оперират ХИВ положителни

По този метод млади, работоспособни българи умират не в резултат на ХИВ/ СПИН, а на различен здравословен проблем , чието лекуване, даже в условия на неотложност, бива отказвано. Зад този отвод ние виждаме обоснования боязън на медицинския личен състав от заразяване. Страх, който се дължи на неналичието на информация.

А науката е безапелационна - трайната вирусна супресия води до това пациентите да не могат да предават вируса .

Организацията има вяра, че з а европейска страна с положителни медицински експерти , персистирането на подобен проблем в 21 век и неналичието на информация измежду лекарите, медицинските сестри, студентите - бъдещи лекари и здравните експерти въобще, е повече от обезпокоително .

Те осведомят, че единственото, което е належащо да се прави, когато се лекува пациент с ХИВ, е да се съблюдават разпоредбите за сигурност на работа , които са годни за всички пациенти, без значение от техния ХИВ статус. Тоест на всеки пациент да се гледа като на рисков и да се употребяват ръкавици, маски, очила и други средства за персонална сигурност.

Държавата е осигурила гратис лекуване и отделения за надзор на вируса , само че не може да се оправи със стигмата и неприемането, неразбирането и неналичието на емпатия от страна на здравни служащи към пациенти с ХИВ. Това е обща задача, за която всички сме виновни, добавя пациентската организация.
 Лечението на СПИН стига до 90%, само че страхът от заболяването не се трансформира
Лечението на СПИН стига до 90%, само че страхът от заболяването не се трансформира

Заразен може да доближи 79-годишна възраст
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР