По някаква причина яйцата и млякото често биват слагани в

...
По някаква причина яйцата и млякото често биват слагани в
Коментари Харесай

Млечен продукт ли са яйцата?

По някаква причина яйцата и млякото постоянно биват слагани в една и съща хранителна група, което води до неправилното умозаключение, че яйцата са млечен артикул. За хората с нетърпимост към лактоза или алергия към млечни артикули това разграничаване е от голямо значение.

Тази публикация има за да обясни малко повече този въпрос и да отстрани объркването един път вечно.

Млечен артикул ли са яйцата? Чисто и просто казано - не, не са.

Дефиницията за млечен артикул е храна, която се е получила от млякото на бозайник, да вземем за пример от крава или коза. Това включва самото мляко и продуктите, основани от него, като сирене, кашкавал, сметана, масло и кисело мляко.

Като се има това поради, всеки знае, че яйцата се снасят от птици, да вземем за пример кокошки, гъски и пъдпъдъци. Птиците не са бозайници и не дават мляко.

Така че, макар че яйцата нормално се подреждат дружно с другите млечни артикули в магазините, те не са млечен артикул.

Защо яйцата се поставят в същата хранителна група като млечните артикули?

Независимо че произходът на яйцата и млечните артикули е изцяло друг, те си наподобяват по две неща - и двете се добиват от животни, и двете имат високо наличие на протеини.

Веганите и вегетарианците заобикалят както яйцата, по този начин и млечните артикули, защото те произлизат от животни, което от своя страна също способства за объркването. Освен това в Щатите, както и в доста други страни, яйцата и млечните артикули се слагат дружно в магазина, което укрепва недоразумението. Главната причина да са комбинирани по този начин е, че и двете се нуждаят от ледник и една и съща температура.

Яйцата и непоносимостта към лактоза

 яйцата не са млечен артикул

Лактозната нетърпимост е храносмилателно положение, при което тялото не може да усвоява лактозата, главната захар в млякото и млечните артикули. Последни проучвания демонстрират, че над 75% от хората по целия свят имат този проблем. Симптомите на това заболяване са газове, стомашни конвулсии и диария.

За ваше благополучие обаче, яйцата не са млечен артикул и не съдържат нито лактоза, нито млечен протеин. Така че, както яденето на млечни артикули не афектира хората с алергия към яйца, по този начин и противоположното важи - яденето на яйца няма да задейства непоносимостта към лактоза у хората с този проблем.

Изключение вършат хората, които са алергични и към двете.

Яйцата са извънредно хранителни и здравословни

Яйцата са едни от най-ценните артикули, които можете да включите в хранителния си режим. Въпреки че са относително нискокалорични, те са богати на висококачествени протеини, мазнини и разнородни хранителни субстанции.

Едно яйце съдържа:

- 78 калории;

- 6 г протеини;

- 5 г мазнини;

- 1 грам въглехидрати;

- 28% от дневната стойност на селен;

- 20% от дневната стойност на рибофлавин;

- 23% от дневната стойнот на витамин B12.

Яйцата също съдържат дребни количества от съвсем всеки витамин, от който се нуждае тялото. На всичко от горната страна, те са един от дребното източници на холин - извънредно значимо хранително вещество, от което множеството хора не получават задоволително.

Освен това те засищат елементарно и са страхотна храна, подобаваща и за диети. Учени даже са потвърдили, че в случай че закусвате по 1 яйце заран това може да понижи приема ви на калории с 500 тиня.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР