По-ниските температури може да не стоплят сърцето ви, но могат

...
По-ниските температури може да не стоплят сърцето ви, но могат
Коментари Харесай

Учени: Студеното време носи изненадващи ползи

По-ниските температури може да не стоплят сърцето ви, само че могат да ви обезпечат по-дълъг живот.

Предишни проучвания са предложили няколко аргументи за този завладяващ феномен. Сега учени от университета в Кьолн, Германия, са употребявали опити с червеи, с цел да открият друга допустима причина: студът подтиква развой, при който повредените протеини се отстраняват от клетките.

Няколко невродегенеративни болести, които могат да се проявят с напредването на възрастта, в това число заболяването на Алцхаймер и Паркинсон, са свързани с натрупването на неприятни протеини, тъй че откриването на метода, по който температурата въздейства на този развой, е забележителна стъпка напред във връзка с намирането на способи за евентуално закъснение или даже прекъсване на това утежняване.

Макар че седенето на студено надали скоро ще бъде вид за терапия, разбирането на действието на процесите, които студените температури започват, може да ни помогне да ги възпроизведем посредством потреблението за целенасочени лекувания.

" Екстремно ниските температури са нездравословни, само че умереното намаление на телесната температура може да има удобен резултат върху организма ", пишат откривателите в отчет.

" Въпреки че резултатите на ниската температура върху дълголетието са открити преди повече от век, малко се знае за това по какъв начин ниската температура въздейства върху продължителността на живота и здравето. "

Изследователите провели проби върху червея Caenorhabditis elegans и върху култивирани човешки кафези в лабораторията, като открили, че по-ниските температури водят до унищожаване на протеинови скупчвания, които се натрупват в скотски и клетъчни модели на амиотрофична латерална склероза (АЛС) и болест на Хънтингтън.

Това става посредством структури, наречени протеазоми, които разграждат белтъчните боклуци, и по-специално посредством червейната версия на протеазомния активатор PA28γ/PSME3, открит при хората. Необходимо е било единствено умерено намаление на температурата, с цел да проработи активаторът и да почисти евентуално рисковите протеинови натрупвания.

Екипът открил, че благодарение на " мъдро " генно инженерство може да се понижи интензивността на протеазомите, като се реализира същият резултат без изстудяване. Това дава опция за лекуване, което да поддържа работата на тези активатори на протеазомите, без значение от температурата на тялото.

" Взети дружно, тези резултати демонстрират по какъв начин в хода на еволюцията студът е запазил въздействието си върху регулацията на протеазомите - с лечебни последствия за стареенето и обвързваните с него болести ", споделя биологът Давид Вилчес от Университета в Кьолн, Германия.

Това е вълнуващо изобретение: може да ви се има вяра, само че C. elegans има доста общи неща с хората, в това число метода, по който протеините могат да се слепват (червеят постоянно се употребява в проучванията, тъй като споделяме някои значими генетични прилики).

Все още има доста какво да се открие за връзката сред ниските температури и стареенето. Средната вътрешна температура на човешкото тяло, да вземем за пример, непрестанно понижава през последните десетилетия, което може да е повлияло на увеличението на продължителността на живота.

Като преглеждат доста по-отблизо и по-подробно какво тъкмо е в основата на тази връзка, откривателите се надяват, че протеазомният активатор PA28γ/PSME3 може да бъде един от пътищата към по-здравословно стареене.

" Вярваме, че тези резултати могат да бъдат приложени и при други свързани с възрастта невродегенеративни болести, както и при други скотски типове ", сподели Вилчес, представен от БГНЕС.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР