По-ниска цена на природния газ очаква през февруари изпълнителният директор

...
По-ниска цена на природния газ очаква през февруари изпълнителният директор
Коментари Харесай

Шефът на "Булгаргаз" очаква поевтиняване на природния газ за февруари

По-ниска цена на природния газ чака през февруари изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева.

" Надяваме се, следейки показателите на газовите тържища, през месец февруари " Булгаргаз " да предложи по-ниска цена на природния газ. Анализите към днешна дата демонстрират, че такова понижение ще има, само че въпреки всичко цената се внася в средата на месец януари. Към днешна дата чакаме понижение на цената с по-голям %, колкото беше нарастването за януари. Около 22-23%... Горе-долу със същия % чакаме да бъде понижена цената на газа ", разяснява тя пред " Нова телевизия ".

Тя разяснява и опасенията, че Гърция и Турция може да прекратят споразуменията си с България, във връзка последното - подписано сред " Булгаргаз " и турската компания " Боташ ".

" И в двете страни, с които имаме контракти - Гърция и Турция, предстоят избори тази година. Това са търговски контракти, подписани сред двете компании, т.е. в случай че една от двете страни желае да приключи контракта, си има съответните клаузи, периоди и така нататък Не чакам да има разтърсвания ", съобщи Златева. И добави: " Булгаргаз " е сдружението, което и до момента ще продължи да закупува газа. Много неща прочетох по какъв начин връщаме съветския газ. Искам доста ясно да заявя и да бъде разбираемо. Получаваме един дълготраен достъп до терминалите за полутечен природен газ, до инфраструктурата. По същия метод, по който предходната година три танкера бяха разтоварени на пристанищата в Турция. Договорът не планува да купуваме газ от " Боташ ".

Шефът на " Булгаргаз " увери, че са обезпечени количествата газ, нужни на страната ни до края на 2023 година Деница Златева съобщи също по този начин, че все още от " Газпром " няма предявен иск към " Булгаргаз " за арбитраж. " Предприели сме нужните дейности, свързали сме се с авторитетни интернационалните адвокатски фирми, които имат опит в арбитражни каузи. В процедура сме, договорът изтече на 31 декември. Нямаме връзка сега с съветската страна. " Булгаргаз " подхваща всички нужни дейности, с цел да отбрани интереса си при положение на предявяване на подобен иск ", изясни тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР