По никакъв начин не сме бързали, действахме своевременно. Не може

...
По никакъв начин не сме бързали, действахме своевременно. Не може
Коментари Харесай

Член на съдебния съвет за избора на Сарафов: Не сме бързали, действахме своевременно

По никакъв метод не сме бързали, действахме навреме. Не може прокуратурата да се остави без изпълняващ функционалностите основен прокурор ", сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия членът на Висшия правосъден съвет и прокурор Калина Чапкънова. Така тя задочно отговори на министъра на правораздаването,, че изборът е припрян.

Попитана, за какво Борислав Сарафов е определен за заместител на Иван Гешев, тя уточни, че авансово е било решено при процедурата водещ аршин да е старшинство. " Сарафов е най-старши на тази служба, от 2013 година е на поста, по тази причина го избрахме ", добави Чапкънова.

Тя сподели, че досега единствено Пламена Цветанова от заместниците на Иван Гешев е подала заявление за освобождение от поста и е възобновена на предходната си работа - прокурор във Върховната касационна прокуратура. По-късно през днешния ден напусна и Красимира Филипова, по този начин от заместниците на Иван Гешев на постовете си остават Даниела Масева, която е в отпуск и Десислава Пиронева. Борислав Сарафов разгласи, че ще изиска да бъдат заменени всичките.

Според Чапкънова Сарафов няма време да повсеместен разбор и проверка на прокуратурата, през днешния ден. " Днес аз чух, че той ясно изрази воля да реализира проверка, върху тези каузи, които назоваваме публично значими и то благодарение на прокурорите ", сподели членът на Висш съдебен съвет.

Чапкънова уточни, че по отношение на нея напън за бързото премахване на Иван Гешев не е оказван. В отговор на въпрос тя изрази мнение, че цялата процедура за премахване на основния прокурор е траяла обикновено дълго време по всички правила

По мотив срокът за избор на нов основен прокурор Калина Чапкънова акцентира, че пленумът на Висш съдебен съвет би трябвало в 7-дневен период след указа за освобождение на президента да стартира новата процедура. Тя уточни, че периодите са законодателно регламентирани - в границите на 4 следващи съвещания на Висш съдебен съвет биха могли да бъдат подадени предложенията за нов основен прокурор. Калина Чапкънова е на мнение, че не би трябвало Висш съдебен съвет да се скрие зад изтеклия си мандат, с цел да не се занимае с избора на нов основен прокурор, каквито отзиви има.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР