По-мръсен въздух в България и възможна злоупотреба за милиони евро.

...
По-мръсен въздух в България и възможна злоупотреба за милиони евро.
Коментари Харесай

Акцията в тецовете: Европрокуратурата с първи подробности какво точно разследва


По-мръсен въздух в България и допустима корист за милиони евро.
Европейската прокуратура разгласи първи детайлности по следствието си, което води у нас. ГДБОП и ДАНС, по разпореждане на европрокурорите, от през вчерашния ден ревизират 9 енергийни сдружения - тецове и топлофикации, част от които през годините са били свързвани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки.

Европрокурорите на Лаура Кьовеши проверяват една компания, виновна да ревизира тецове и топлофикаци у нас какви въглеродни излъчвания изхвърлят. Данните се подават с отчети към Агенцията по околна среда.

Снимка: bTV


„ Въз основа на доказателствата е изчислено, че заявените занижени излъчвания, показани на националните органи, са довели до загуби за бюджета на Европейски Съюз и националните бюджети в размер на милиони евро - под формата на неплатени суми за фактически изразходвани излъчвания на парникови газове. В допълнение докладваните занижени излъчвания също са оказали въздействие върху качеството на въздуха в България “, споделят от прокуратурата.

Снимка: bTV


Проверяваните централите и през днешния ден споделиха, че не се тормозят от следствието.

„ Ние подаваме правилни данни. Има избрани механизми, които разрешават тези квоти да бъдат намалявани. Като цяло се влага оптимално количество био маса, която по този метод се понижат тези квоти “, сподели Юлиян Семерджиев – пълномощник в Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ Димитровград.

Но съгласно европрокуратурата данните са занижавани от 2017 година.

„ Ще се окаже, че тези топлофикации не са купили една голяма цифра, т.е. не са я внесли в бюджета, а са си я икономисали и е останала при тях. Това е голяма машинация “, съобщи енергийният специалист Красимир Манов.


Прокуратурата в България не е ангажирана в следствието.

„ Българската прокуратура не работи по това формирано досъдебно произвеждане, което е напълно на европрокуратурата. Действията по следствието се правят по тяхно формирано досъдебно “, сподели Сийка Милева, представител на основния прокурор.

Повече от 150 души от ГДБОП и ДАНС ревизират сдруженията.

„ Министерство на вътрешните работи извършва напълно разпореждането на европрокуратурата. Работи по Наказателно-процесуален кодекс, само че елементи не мога да дам. Очаквайте ги от представители на Екологичен потенциал “, сподели Станимир Станев, заместител основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

В началото на 2023 година цената на излъчванията въглероден диоксид доближи рекордните 100 евро за звук.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР