По молба на българското правителствто и Андрей Луканов през 1990

...
По молба на българското правителствто и Андрей Луканов през 1990
Коментари Харесай

Ричард Ран: България е пример за целия свят заради въвеждането на плоския данък

По молба на българското правителствто и Андрей Луканов през 1990 година, комисия от Националната комерсиална камара на Съединени американски щати, отпред с Ричард Ран, изготвя национална тактика за преход към пазарна стопанска система.

Известният като " Планът Ран " е подложен на критика за това, че нейните реализатори целеустремено унищожават България посредством реформиране и либерализиране на стопанската система на страната.

" Преходът на България от социализъм към пазарна стопанска система и народна власт беше сполучлив. В началото на 90-те години държавата беше доста бедна и потисната. Сега е естествена европейска страна. Moжете да си купите, каквото желаете ", сподели Ричард Ран пред Българска национална телевизия.

" Огромен проблем беше обаче корупцията в правосъдната система. Усети се по време на приватизацията. Имаше толкоз доста корупция, че новата частна благосъстоятелност, въобще не беше обезпечена. България трябваше да приложи т.нар " шокова терапия " в стопанската система и доста по-рано да вкара валутен ръб. "

" Виждам две огромни неточности. България не отдели задоволително време да постави завършек на корупцията и да подсигурява частната благосъстоятелност. "

" Това, което България направи и е образец за целия свята, че вкара " плоския налог ". Той сработи извънредно добре. България има и други налози, включително и обществени осигуровки и общо данъчната тежест не е по-ниска от тези в другите европейски страни. " Плоският налог " е огромен триумф, само че тези другите налози и осигуровки заличават този триумф. "

" България е един от най-успешните образци за демократично развиване, наред с останалите страни от Източна Европа. По време на комунизма обстановката във вашата страна въобще не беше добра. България беше една от най-бедните даже в социалистическия лагер. Това е и главната причина и в този момент да изоставате от Унгария, Чехия и Полша, да вземем за пример "  

" България би трябвало да отстрани непотребната сврухрегулация и администрация. Да се съблюдават законите и да с България би трябвало да стартира свободна търговия "

" Преди няколко години твърдо щях да кажа, че съм " за " България да одобри еврото. Проблемът е какво ще има България, в случай че няма евро. Тя към този момент е вързана към еврото. България да е част от Еврозоната би й донесла огромни преимущества, тъй като има по-малка задлъжнялост като % от Брутният вътрешен продукт от другите страни. Това е огромно преимущество не трябва да го губи. Трябва да внимавате с разноските и да подсигурите непоклатимост на валутата си. В момента България страда от висока инфлация. Централната банка би трябвало да смъкна инфлацията до 2%. Ако направи това, аз сигурност може кажа да следното - " Не се присъединявайте към еврото ". 

" Ако имам 1 000 000 не бих вложил в банки, а в някои индустриални браншове - в туризъм по морето. България би трябвало да си популяризира повече своето Черноморието. "

" За мен е особена притеснителна ситуацията в Украйна. В момента Съединени американски щати има най-слабия политически водач в моя живот. Ако Рейгън, Буш и Тръмп бяха отпред, това нямаше да се случи. "

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР