. По-малко от денонощие след успешното спускане на американската мисия

...
. По-малко от денонощие след успешното спускане на американската мисия
Коментари Харесай

Озирис-Рекс изпрати първи снимки на астероида Бену от неговата повърхност!

. По-малко от денонощие след сполучливото втурване на американската задача “Озирис-Рекс ” върху повърхността на метеорита Бену, роботизираната станция изпрати своите първи фотоси оттова. Вижте по какъв начин наподобява метеоритът в непосредствен проект! 

 

Снимка, снимана от “Озирис-Рекс ” по време на спускането към Бену.  Credits: NASA/Goddard/University of Arizona

Напомням на читателите, че през вчерашния ден, на 21-ви октомври, в към 01:10 ч. българско време “Озирис-Рекс ” извърши наред програмата си за събиране на проби. Успехът бе резултат от работата на хиляди хора, както членове на екипа на задачата, по този начин и включили се към тях доброволци от целия свят. Сред тези доброволци има и българи. Някои от нашенците, които се трудиха по картографирането на Бену за подбирането на безвредно място за втурване, са Светослав Александров (автор на този блог, единственият българин с повече от 200 картографирани снимки), Лъчезар Костов и Маринела Димитрова. Това се случи в границите на партньорство сред НАСА и организация на име КосмоКуест. 

Снимка, снимана след освобождението на азота под налягане върху повърхността на метеорита. Виждат се голям брой парчета – учените се надяват, че основна част от тях са били събрани в контейнера. Photo credit: Credits: NASA/Goddard/University of Arizona

Все още следва да научим какво количество грунд и скали са попаднали в контейнера на “Озирис-Рекс ”. Очакваме да получим удостоверение най-рано на следващия ден. 

За повече информация по отношение на фотосите: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР