По-малко наденички, без хайвер, но с надеждата за чаша пенливо

...
По-малко наденички, без хайвер, но с надеждата за чаша пенливо
Коментари Харесай

Инфлацията помрачава празничното настроение в Русия

По-малко наденички, без хайвер, само че с вярата за чаша пенливо вино - мощна инфлация кара мнозина в Русия тъмно да си вършат сметката преди наближилите новогодишни празници.

Повишаването на потребителските цени в Русия надвишава към този момент от месеци приблизително 8 % на годишна база - против 4,9 на 100 през 2020 и 3 на 100 през 2019 година

В случая с храните ценовият скок е още по-забележим, което разсънва неприятни мемоари у популацията, претърпяло галопираща инфлация през 90-те на предишния век, след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

" Всичко се подвига, с изключение на заплатите ", възмущава се Сергей Борисович, 60-годишен служащ, шокиран от обстоятелството, че един самун коства към този момент 100 рубли (1,20 евро).

" Вече не закупувам някои храни, които купувах преди ", продължава той, крачейки из заснежените алеи на един московски пазар.

" Миналия път купих за Нова година пушени наденички, пушена риба, хайвер. Тази година ще имаме на масата единствено салати - с картофи, с грах. Но в случай че можех, щях да купя " шампанско ", споделя той, имайки поради искрящото вино, ценено в някогашния Съветски съюз.

Показателни са статистическите данни за аления хайвер, обичаен за новогодишната софра - цената му е стигнала най-много от началото на ценовия мониторинг през 2000 година

Съставките на други нормални за случая ястия като съветската салата и сельодка " в кожух " (рибна салата от селда със зеленчуци, б. пр.) се поскъпнали с 15 до 25 на 100, сочат калкулации на съветски медии въз основа на данни от статистиката на организация Росстат.

От хипстърските маркети до веригите с ниски цени

Този спад в виталния стандарт, непрекъснат от 2014 година, когато Западът наложи наказания на Русия след анексията на Крим, се форсира и удря през днешния ден освен националните съсловия, само че също и дейните млади московчани с висше обучение.

Трийсетгодишната Карина Струкова, инженер в отпуск по майчинство, да вземем за пример към този момент не пазари от хипстърския супермаркет Вкусвил, а от Магнит - верига магазини с ниски цени.

" Ако съпоставим нещата с края на предходната година, касовите ми бележки май демонстрират 20-25 % разлика ", показва тя.

" Затова се опитваме да вършим икономии, защото нямаме други приходи. Купуваме по-малко дарове, вървим в по-необходимите магазини ", продължава младата жена.

Главният конкурент на Кремъл Алексей Навални също се изрече по въпроса от затворническата си килия.

Той описа в Инстаграм, че е установил за 10 месеца повишаване на храните с 40 на 100. Опозиционерът има право да харчи месечно 9000 рубли (стотина евро) за възстановяване на изискванията, в които го държат.

" Виждам с очите си огромната инфлационна покруса, която изживяват пенсионерите ", написа Навални.

Според анкетите спадът в покупателната дарба е главната грижа на хората в Русия, която засенчва проблемите с доверието към управляващите и даже с известността на президента Владимир Путин.

За да отвърне на предизвикването, държавното управление вкара квоти и ценови тавани.

Централната банка непрестанно покачва главната рента.

Без спестявания

Путин назова мощното повишаване " главен проблем на стопанската система и на жителите ", като подреди на подчинените си през 2022 година да смъкнат инфлацията още веднъж до 4 %.

Според Игор Николаев, шеф на Института за стратегически разбор към съветската компания ФБК " Грант Торнтън ", обаче този въпрос е мъчно решим в Русия. Той отбелязва, че огромна част от аргументите за инфлацията са световни - като постпандемичния стопански напредък и разстройствата във веригите за доставки.

Ситуацията в Русия в допълнение се утежнява от структурните фактори предвид на по-слабо развития пазар.

" При незадоволителна конкуренция липсват механизми, възпиращи производителите и продавачите да подвигат цените ", твърди специалистът.

А хората в Русия са уязвими със междинния си приход от към 40 400 рубли (470 евро) съгласно формалните данни. И над 40 % от популацията нямат спестявания, сочи разбор, оповестен на 13 декември от уеб страницата с разгласи за работа СуперДжоб.

Отбила се до пазара да купи дарове за внуците си, 88-годишната пенсионерка Светлана Князева твърди, че " привиква с всичко " и даже се усеща късметлийка.

И изяснява: " Не мога да се оплача, вземам 30 000 рубли пенсия " - 360 евро.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР