По искане на Костадин Костадинов и парламентарната група на Възраждане“

...
По искане на Костадин Костадинов и парламентарната група на Възраждане“
Коментари Харесай

„Възраждане“ отново обедини народните представители от всички парламентарни групи по казуса с Християн Пендиков

По искане на Костадин Костадинов и парламентарната група на „ Възраждане “ на следващия ден на изключително съвещание на Народното събрание, ще бъде изслушан министъра на външните работи.

Поводът е случилото се със заместник-председателя на съдружие " Цар Борис III " Охрид - Християн Пендиков. В четвъртък вечер той стана жертва на нечовечен побой, нанесен му от група македонски жители, за който първо заяви „ Възраждане “.

В петък от парламентарната естрада Костадин Костадинов прочете декларация, с която „ Възраждане “ осъди деянията на експанзия против българи в Македония.

В събота ръководителят на „ Възраждане “ и националният представител Ангел Георгиев посетиха митинга в поддръжка на Християн Пендиков, който се организира в София.

След това Ангел Георгиев, с който първо се свързаха след случая българите от Охрид, се срещна с околните на потърпевшия.

В качеството си на началник на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ), Ангел Георгиев още инициира изпращането на протестно писмо от името на делегацията до 12 Народното събрание от района на Югоизточна Европа. С него народните представители от всички парламентарни групи в българския парламент осъждат побоя над нашия съотечественик Християн Пендиков в Охрид.

За следващ път „ Възраждане “ съумя да реализира консенсус сред всички политически сили, които се сплотиха към концепцията на Ангел Георгиев, осъществена посредством лостовете на парламентарната дипломация.

В писмото, което е до парламентите на страните-членки на ПСЮИЕ - Северна Македония, Сърбия, Гърция, Румъния, Турция, Молдова, Албания, Черна гора, Хърватска, Словения, Босна и Херцеговина и Косово, българската делегация се опълчи изрично на антибългарските прояви и вълната от ненавист в Северна Македония.

Настойчиво молиха към Северна Македония, която ще поеме идващото Председателство на ПА на ПСЮИЕ от 1 юли 2023 година, да постави нужните старания за преустановяване на поредицата от антибългарски произшествия и да се опълчи по всевъзможен начин на парламентаризма на речта на ненавист както от политически лица, по този начин и от медии.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР