По инициатива на представители на бизнеса в Петрич се насрочи

...
По инициатива на представители на бизнеса в Петрич се насрочи
Коментари Харесай

Тристранна среща в Петрич по проблема с недостига на кадри за местния бизнес

По самодейност на представители на бизнеса в Петрич се насрочи и организира работна среща с шефове на учебни заведения в гимназиален стадий – професионални гимназии и междинни учебни заведения в общината.

Срещата провежда и води кметът на общината Димитър Бръчков. Присъстваха зам.-кметът в направление „ Финанси “ Борислав Коларов, зам.-кметът в направление „ Хуманитарни действия “ Нина Попова, ръководителят на Общински съвет Георги Тренчев, двама специалисти от РУО – Людмила Цикловска – ст. специалист „ Организация на междинното обучение “ и инж. Антоанета Николова – ст. специалист „ Професионално обучение и образование “ и и.д шеф на дирекция „ Бюро по труда “ Надка Попова, която показа информация за свободни работни места по специалности и за квалификацията на записаните в този миг безработни лица.

Бизнесът беше показан от притежатели на предприятия и компании за металообработване, обувната и шевната индустрия, ресторантьорския отрасъл, електротехника, дървообработване, месопреработване – съвсем всеки бранш на стопанската система в община Петрич.

Участниците бяха единомислещи, че би трябвало да се работи за подготовката на фрагменти в професионалните и междинни учебни заведения, нужни за активността на локалния бизнес.

Недостиг на експерти има във всеки един отрасъл, регистрираха работодателите. В тази връзка е и предлагането за бъдещо по-тясно съдействие с учебните заведения, които приготвят експерти след приключено приблизително обучение, с цел да бъде план-приемът съгласуван с търсенето на локалния пазар на труда. Това ще се случи още от идната образователна година, се реши на срещата.

Обсъдена беше и работещата формула на дуалното обучение (теоретична подготовка и наложителен стаж в дружество за придобиване на на практика опит), застъпено към този миг в СУ „ Антон Попов “ за учениците, обучавани по специалност „ Оператор в производството на облекло “.

Практиките им се организират на място в предприятието „ Омега текстил “, в чиято активност има подобен профил. Последните две години от междинното обучение образованието на учениците е в по-голямата си част практическо. Бизнесът в община Петрич следва да изготви описи на експертите, които се търсят – това беше също решение след разискванията по време на срещата.

Участниците поддържаха и концепцията още от тази образователна година част от часовете по механически дисциплини на учениците от главния стадий на обучение да се организират на място в предприятията на територията на община Петрич. Обобщено предложение в тази тенденция ще изготви просветителният отдел на Общината при координиране с шефове и работодатели. Така учениците ще добият визия за разнообразни специалности в действителна среда и ще се улесни ориентирането им за гимназиален стадий.

Работните срещи по тематиката ще продължат.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР