„По инициатива на нашата парламентарна група успяхме да съберем необходимите

...
„По инициатива на нашата парламентарна група успяхме да съберем необходимите
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Миротворец не е толкова безобиден, щом се ползва за съдебни дела в Украйна

„ По самодейност на нашата парламентарна група успяхме да съберем нужните подписи за свикването на изключително съвещание на комисията за надзор на специфичните служби. Благодарим на шефовете на службите, че се отзоваха навреме и дадоха информацията, с която разполагат. Важно е да се каже, че на този стадий няма никаква директна опасност за живота и здравето на българските жители, които попадат в този лист. В момента се прави спомагателна оценка за риск от заплата и в случай че се откри такава ще бъдат взети нужните ограничения “. Това съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров в ефира на Bulgaria On Air.

В предаването „ Денят On Air” социалистът уточни, че досега в описите на украинския уебсайт „ Миротворец “ попадат 77 български жители, а зад уеб страницата стои огромен екип от хора: „ Не бива да се преекспонира смисъла на този уебсайт, само че не трябва да се подценява и неговата значителност “, сподели Зафиров и уточни, че той е и на вниманието на съществени интернационалните организации като Г-7, Организация на обединените нации, Европейска комисия.

Социалистът дефинира публикуването на персонални данни на лица без тяхното единодушие като притеснително и неприемливо и добави: „ Ще настояваме българското външно министерство да ускори дипломатическия напън. Най-малкото, което може да се направи, е най-малко българските жители и тяхната персонална информация да бъдат махнати от този уебсайт. Позицията на Украинското посолство е много цинична, тъй като там се споделя, че украинската страна няма нищо общо с този уебсайт, само че разбираме, че информация от този уебсайт е била употребена в правосъдни каузи в Украйна, което демонстрира, че този уебсайт не е толкоз безопасен “, сподели Атанас Зафиров.
„ Ситуацията би трябвало да бъде във фокуса на вниманието освен на службите, само че и на цялата страна. Наши български сънародници не би трябвало да попадат в такива описи “, безапелационен бе той.

И добави: „ Действията на българската страна са безусловно несъответстващи. Аз сложих въпрос нямаме ли инструмент, който да ограничи този уебсайт най-малко на територията на Република България, както редица други уеб сайтове се лимитират. Беше ми обяснено, че според закона, би трябвало да се потвърди, че уеб сайтът проповядва или предизвиква към тероризъм. В този уебсайт има фотоси на убити хора, апели да се убиват хора, това в случай че не е форма на поощряване на тероризма, кое е? “, попита социалистът и съобщи, че страната би трябвало да се намеси дейно.

По отношение на позицията на Българска социалистическа партия за изпращане на военна помощ за Украйна, Зафиров уточни, че социалистите са изрично срещу и напомни: „ Инициирахме два плана за решение, които за жалост, през вчерашния ден бяха отхвърлени в отрасловата комисия и то без сериозна обосновка. Искаме Народно събрание да бъде органът, който да е наясно какво се подарява, подарява на Украйна и Народно събрание да дава своето единодушие. Не виждам какво плаши парламентарното болшинство “, сподели зам.-председателят на Българска социалистическа партия.
Той уточни, че от министъра на защитата е станало ясно, че нищо, което е предоставила България на Украйна тази година няма да бъде обезщетено по линия на Европейския фонд за мир и взаимност, а за миналата 2022 година – от средата на предходната година ще получим отплата в размер на към 52%: „ Това демонстрира, че всички тези приказки, които бяха наприказвани, когато ни убеждаваха по какъв начин това не е политически ход, а стъпка към рационализация и превъоръжаване на българската войска, са били едни безусловно празни приказки без никакво покритие “, разяснява Зафиров.

Попитан по отношение на опцията да се осъществят терзанията складовете на българската войска да бъдат изпразнени, зам.-председателят на Българска социалистическа партия сподели: „ Народното събрание със своето решение даде опцията процесът да бъде ускоряван и преработен като количество и като периоди, т.е. дава се опция повече да изнасяме, в сравнение с да внесем в тези хранилища по простата причина, че ВМЗ има някакви механически благоприятни условия, които не са безкрайни, те не работят единствено по тази поръчка “, уточни социалистът и напомни, че останалите парламентарни групи отхвърлят информацията какво предоставяме на Украйна да бъде обществена.

По отношение на решението да се дават БТР-и на Украйна, Зафиров съобщи, че това е политическо решение: „ То няма никакво практическо измерение, само че основава чувство в хората, които го вършат, че са съответни на геополитическите упования на техните сътрудници “, съобщи социалистът.

Попитан по отношение на проблема за прекратяването на концесията на пристанище „ Росенец “, Атанас Зафиров разяснява: „ Не бива да се прави тази стъпка, в случай че рискът не е изчислен и в случай че има риск за стопански загуби, наказания, арбитражи и всичко останало. Ако това ще удари по джоба на българина, не е вярно. Ние сме за подобен вид обекти – води, гори, плажна линия, да бъдат държавна благосъстоятелност, само че аршинът би трябвало да е еднакъв. Тук аршинът е двоен – скапват тази концесия, а готвят концесия за летището в Пловдив, раздават плажовете на концесия и така нататък И в последна сметка пострадал от всичко това е българският народ “, сподели в умозаключение зам.-председателят на Българска социалистическа партия.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР