По-голяма част от американските домакинства имат климатици, докато в Германия

...
По-голяма част от американските домакинства имат климатици, докато в Германия
Коментари Харесай

Следващата голяма заплаха за човечеството идва от неочаквано място

По-голяма част от американските семейства имат климатици, до момента в който в Германия съвсем никой няма. Поне към този момент. Така, когато температурата в Берлин се повиши до 37 градуса по Целзий предходната седмица, което беше връх за юни, мнозина не можеха да се възползват от удобствата на изкуственото изстудяване.

Ето по какъв начин да се спасим от горещините и без климатик! (СНИМКИ)

В последните няколко десетилетия климатиците разрешават на хората в страните с по-горещ климат да се концентрират върху работата си в офиса денем и да спят по-добре у дома през нощта, а тази гражданска война към момента не е почнала.

Около 50% от китайските семейства имат този съвременен апарат, до момента в който от 1.6-те милиарда души, живеещи в Индия и Индонезия, едвам 88 милиона имат достъп до климатизация вкъщи, съгласно данни на Bloomberg, представени от profit.bg.

Куп непредвидени опасностиат храните ни дебнат през лятото! Шеф в Българска академия на науките изясни по какъв начин да се пазим

За мнозина облекчението наближава. Заради комбинацията от нарастването на популацията, повишаващите се приходи, намаляващите цени на електроуредите и урбанизацията, броят на климатиците, конфигурирани в международен мащаб, се чака скочи от към 1.6 милиарда през днешния ден до 5.6 милиарда в средата на века, съгласно Международната организация по енергетика (MAE).

Това е окуражаваща вест за производителите на климатици. Тъй като по-голямата част от този растеж ще пристигна от Азия, китайските компании, като Gree Electric Appliances, Qingdao Haier, Midea Group и японската Daikin Industries Ltd, би трябвало да са огромните печеливши.

Има единствено един проблем. Какво ще аргументи цялото това в допълнение търсене на електрическа енергия на климата?

Емисиите на въглероден диоксид са нарастнали с 2% през 2018 година, което е най-големият ритъм на напредък от седем години. Това нарастване, единствено по себе си, е притеснително, само че повода за него е още по-притеснителна.

Екстремните климатични условия са довели до по-голямо търсене на климатици и отопление през 2018 година, съгласно годишния обзор на енергийния бранш от страна на BP Plc.

Не е мъчно човек да си показа порочния кръг, в който по-топлото време усилва още повече търсенето на климатици, а оттова и нуждата за електричество. Това, от своя страна, значи повече нездравословни излъчвания и още по-високи температури.

Този кръговрат съществува и на локално равнище. Климатиците изпращат горещината на открито, засилвайки резултата от „ топлинните острови в градска среда”, който прави градовете по-топли, спрямо останалите места.

От BNEF чакат търсенето на електричество по отношение на климатиците в домовете и комерсиалните обекти да се усили с над 140% до 2050 година – това е все едно да се добави цялото ползване на електричество на Европейския съюз (ЕС).

До средата на века климатиците ще способстват за 12.7% от търсенето на електричество, спрямо близо 9% сега, съгласно BNEF.

За благополучие, по-голямата част от това в допълнение търсене ще бъде задоволена от слънчевата сила (необходимостта от изстудяване е най-голяма в светлата част на деня).

Тъй като температурите обаче не всеки път се връщат до удобни равнища, има заплаха част от спомагателното електричество да бъде обезпечено посредством изгарянето на изкопаеми горива.

Сградите постоянно са били сляпо леке в разискванията на климата, макар че съставляват към една пета от международното енергийно ползване. Неефективността на системите за климатизация или неприятно проектираните домове и офис просто не хващат чака по този начин окото, както електрическите коли и това хората да бъдат карани да се срамят, че летят.

Поне придвижването за пасивните къщи, или методът на строене на жилища, които изискват доста малко отопление или изстудяване, демонстрира, че някои хора стартират да осъзнават заплахата.

Има уроци, които могат да се научат и от света на осветлението. LED революцията бе провокирана от нововъведенията, само че и от по-добрата енергийна успеваемост и от прекъсването на остарелите технологии. Нещо сходно би трябвало да се случи и с климатиците.

Голяма стъпка в тази посока беше направена през януари, когато Изменението от Кигали на Монреалския протокол влезе в действие. Макар и не толкоз известно, неговата цел е да понижи за ограничение и в последна сметка прекъсване на парниковите газове флуоровъглеводороди, които се употребяват в климатичните системи.

Ако не бъдат сменени, единствено тези газове могат да доведат до покачване на междинната температура с 0.4 градуса по Целзий до края на века.

Президентската администрация на Съединени американски щати обаче към момента не е предоставила Изменението от Кигали на Сената за ратификация, макар че щатските производители биха се облагодетелствали от търсенето на новите технологии, които то ще провокира.

В Съединени американски щати 90% от семействата има климатици, до момента в който в Германия те са едвам 3%, като процентът е подобен с този във Англия.

По-топлите зими може и да отстранен нуждата от по-сериозно отопление в по-топлите страни, само че нуждата от повече изстудяване в гъсто обитаемоте тропически страни евентуално ще докара до чисто нарастване на енергийното търсене и на нездравословните излъчвания.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР