По-евтин ток ще плащат от 1 ноември 256 хил. небитови

...
По-евтин ток ще плащат от 1 ноември 256 хил. небитови
Коментари Харесай

Невероятно! Свалят цената на тока, кой ще плаща по-малко

По-евтин ток ще заплащат от 1 ноември 256 хиляди небитови консуматори.

Това са главно дребни компании –магазини, фризьорски салони, заведения и други, които още нямат подписан контракт с търговец на електрическа енергия от свободния пазар и се доставят с ток от така наречен снабдител от последна инстанция (ДПО). Този ток обаче е доста по-скъп. Затова Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) реши да понижи цената муот 1 ноември за период от три месеца, с цел да бъдат подмпомогнати тези дребни компании, до момента в който си изберат снабдител.

Понижението на цената се дължи на изменение на Методиката за установяване на цените на електрическата сила на доставчика от последна инстанция /Методиката/, които са в осъществяване на ограниченията, оповестени от държавното управление и от енергийния регулатор, за ограничение отрицателното въздействие на цените на електрическата енергия на борсовия пазар върху небитовите консуматори.

Промените в Методиката са ориентирани към дребните и междинни бизнес консуматори, които са на свободния пазар на електрическа енергия, само че не са сключили контракт с търговец, а се доставят с електрическа енергия по цени на снабдител от последна инстанция (ДПИ). Това е най-скъпият метод за доставяне, който има дисциплиниращ резултат за да подтиква потребителите да сключат контракт с търговец на електрическа енергия. Към момента в тази обстановка са към 256 хиляди небитови консуматори, или 41% от всички консуматори, купуващи електрическа енергия от свободния пазар, показват от КЕВР.

С признатите промени в Методиката се трансформира формулата, по която се дефинира цената на електрическата енергия от ДПИ, което ще разреши сметките на небитовите консуматори на ДПИ да бъдат понижени с 15 лева до 30 лв. на MWh. Мярката ще има кратковременен темперамент - в границите на 3 месеца, считано от 1.11.2021 година като през това време потребителите на ДПИ следва да сключат контракти с снабдители на електрическа енергия от свободния пазар, с цел да не заплащат електрическа енергия по цени на ДПИ, където тя е доста по-висока.

Съгласно Методиката междинната продажна цена на електрическата енергия на ДПИ е обвързана с цената на електрическата сила на пазарен сегмент „ Ден напред “ на проведения борсов пазар на електрическа сила, като включва и съставния елемент за активността „ доставка на електрическа сила от ДПИ “. С признатите промени, за посочения 3-месечен интервал, тази съставния елемент ще бъде в размер на 5 на 100, само че не повече от 10 лева./MWh, което ще понижи междинната продажна цена за клиенти на ДПИ. По този метод за дребните небитови клиенти се обезпечава спомагателен временен интервал, през който те ще могат да сключат контракт с снабдител по собствен избор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР