По-евтин хляб с 20 процента от 1 юли обеща Националният

...
По-евтин хляб с 20 процента от 1 юли обеща Националният
Коментари Харесай

С колко поевтинява хлябът след отпадането на ДДС

По-евтин самун с 20 % от 1 юли даде обещание Националният съюз на хлебарите и сладкарите. От сектора са безапелационни, че в случай че бъде призната нулева ставка на Данък добавена стойност за хлебните произведения, това автоматизирано ще понижи цената му в комерсиалната мрежа.

Ако сега един самун коства в магазина 2 лв. и 40 стотинки, то след 1-ви юли цената му би следвало да падне на 2 лв., споделят производителите. Или 40 стотинки по-евтино - тъкмо колкото сега плащаме за Данък добавена стойност. Според браншовата организация няма причина търговците да задържат по-високите цени, в случай че при тях стоката идва по-евтина. И предизвестяват - нов надзорен орган към Министерството на стопанската система ще следи да няма далавера с цените.

Само за година цената на баничката, излизаща от този завод, е скочила съвсем двойно - поради нараснали разноски в производството. „ Вече е 2,20 цената. Беше 2 лв. преди един месец. Преди една година беше лев, лев и 20 ”, твърди Росен Иванов, притежател на завод за хлебни произведения.

И въпреки всичко - производителят има подготвеност да смъкна цената под 2 лв., в случай че ставката за хляба стане нулева. Но не и още от 1-ви юли. „ Най-рано след към три месеца. В взаимозависимост от електрическата енергия и главните артикули. Ако порастват нагоре - ние няма по какъв начин да създадем по-ниска цена ”.

От съюза на хлебарите обаче дават заричане за по-евтин артикул още от идващия месец. „ Автоматично ще падне цената с 20%. Всякакви други диалози на тематика с какъв брой ще се намали, " но няма да е с 20% ".....говорят за безспорна далавера. 20% не са 2, 3, 5, 10 стотинки. Сумата е доста огромна. Тарикатите ще пострадат ”, безапелационна е Мариана Кукушева от Националния съюз на хлебарите и сладкарите.

И още - от Националния съюз имали уверението на търговците, че цените ще паднат. „ Търговците заявиха, в това число представители на търговски вериги, и ние чакаме във всеки един миг " Сдружение съвременна търговия " да излезе с публична позиция, че ще понижат продажната цена на хляба с 20% ”.

От Сдружението за съвременна търговия оповестиха за Нова, че не готвят позиция и даже не са провеждали диалози с хлебопроизводители по отношение на цената, защото няма по какъв начин да са страна в търговски договаряния. От огромните вериги супермаркети към този момент отхвърлиха коментар какво ще се случи с цените на хляба след 1-ви юли. Малките магазини въпреки всичко предвиждат спад и по-доволни клиенти.

“Мърморят и в последна сметка ние излизаме отговорни, тъй като си мислят, че ние подвигаме цените, а ние нямаме избор - в случай, че доставчикът е вдигал цените. Ако доставчикът понижи цената, намаляме и ние ”, показва  Милена Иванова, чиновник в магазин.

Потребители са скептични, че скоро ще купуват по-евтин самун. „ Честно казано се колебая, защото за интервала, до момента в който тази нулева ставка влезе в действие, хлябът ще се вдигне още повече ”, съобщи Ангел Борисов. „ 20% нищо не са. Мисля, че търговците ще спекулират ”, показва и Стоян Иванов.

  “Пазарът няма да го одобри. Това значи, че се пробвате да приберете Данък добавена стойност от потребителя.....това значи данъчна машинация ”, показва Кукушева.

По думите на Кукушева контролът за това ще е на икономическото министерство - посредством основаване на нова организация, която ще управлява някогашният шеф на Комисията за отбрана на потребителите - Димитър Маргаритов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР