По-дребните търговци на бензин, дизел и автогаз обявиха, че загиват

...
По-дребните търговци на бензин, дизел и автогаз обявиха, че загиват
Коментари Харесай

Малките бензиностанции: Фалираме

По-дребните търговци на бензин, дизел и автогаз оповестиха, че умират - поради растящите разноски и цени, пришпорени нагоре от конкуренцията на огромните вериги.  " Вече има банкрути и затваряне на дребни бензиностанции , както и на търговци на едро ", настояват от браншовата асоциация АБТПВПГ, в която членуват дребни компании, занимаващи се с продажба и транспорт на петролни артикули. 

В България има към 5000 бензиностанции, като 20% са дребни. " Те се най-вече фамилен бизнес, мъчно могат да се опълчват на огромните играчи ", коментира Георги Тенев, правист на АБТПВПГ, в съобщение на асоциацията до медиите. 

След огромното повишаване на горивата в последните дни и седмици от ден на ден водачи деликатно избират къде е най-евтино, с цел да заредят, и това изостря конкуренцията.

От асоциацията на малките в петролния бизнес изясняват за какво им е мъчно да се състезават с огромните вериги и за какво, ако фалират или просто затворят, ще е зле за потребителите:

" Цените се дефинират се на пазарен принцип от всеки притежател и постоянно разликите са осезаеми. Едни бензиностанции са ситуирани на автомагистрали, основни пътища, огромни транспортни възли и натоварени градски елементи, а други са в отдалечени райони, на второкласни пътища, в дребни обитаеми места.Там, несъмнено, и потокът на клиенти, и приходите са доста по-малки.  А за малките обитаеми места и за земеделските производители бързият и директен достъп само че горива е доста значим.

 

Километрите имат значение 

За притежател на моторна косачка, на резачка за дърва или на малък трактор, има значение дали ще зареди на дребната бензиностанция, която е наоколо, или ще би трябвало да бие 20-30 км до автомагистралата, което е по-голям разход на гориво и по този начин на процедура цената на всяко зареждане се подвига.  За хората, които посещават вилите си, може и да не е огромен проблем, само че за локалните хора в дребни градове и отдалечени села достъпът до горива е от извънредно значение. Не единствено за водачите, за всички. Достъпът им до здравни грижи, медикаменти, хранителни артикули и артикули и артикули за бита, отопление, също е директно обвързван с достъпа до горива ", коментира юристът Георги Тенев. На такива места големите вериги не отварят обекти, тъй като потреблението е доста ниско, а издръжката на обеките е непропорционално скъпа.  Именно там най-вече се намират обектите на нашите членове и на другите, сходни на тях дребни и междинни български търговци на горива, показва Тенев. 

 

" Шарени " цени 

В момента по данни на портала Fuelo след огромния скок цените по бензиностанциите в България са много разнородни. Бензин А-95  през вчерашния ден се продаваше сред 2.55 и 3.06 за литър, а дизелът бе в диапазона 2.62-3.08  лева.  Прави усещане, че огромните вериги са изравнили " котировките " и при тях всеобщият бензин коства приблизително 2.89 лева, а дизеловото гориво е 2.95 лева Повечето по-дребни играчи пък не престават да се пробват да притеглят клиентелата с малко по-ниски цени. Друг интресен подробност е, че бензиностанциите на някогашния народен представител Веселин Марешки, работещи под името VM Petroleum, към този момент не вършат " дъмпинг ", освен това, настигнали са цените на огромните вериги. Доскоро Марешки държеше доста по-ниски равнища и даже преди време имаше обвинявания, че негови бензиностанции продават на цени под себестойността, което е неразрешено от закона. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР