По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които
Коментари Харесай

К: Свят | Арабски генерал, обвиняван в изтезания, оглави Интерпол; Полският конституционен съд отново предизвиква ЕС

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете.Най-важните бизнес вести -. Арабски военачалник, упрекван в изтезания, оглави Интерпол
Какво се случи? Генералът от Обединените арабски емирства (ОАЕ) Ахмед Насер ал Раиси, който е упрекван от правозащитни групи в съучастничество в мъчения на опозиционни дейци, беше определен за президент на световната полицейска организация Интерпол. Въпреки че президентският пост е по-скоро фиктивен и не е обвързван с всекидневната активност на интернационалната организация, заемащият го е значима фигура, която ръководи общото заседание и изпълнителния комитет. Оперативната активност на Интерпол се управлява от генералния секретар Юрген Щок, който обаче бива надзираван от изпълнителния комитет.

Защо това е значимо? Правозащитните организации Human Rights Watch и Gulf Centre for Human Rights оповестиха през май, че в ролята си на общоприет контрольор на вътрешното министерство на ОАЕ ген. Ал Раиси и подчинените му структури редовно са отказвали да проверяват сигнали за мъчения, осъществени от силите за сигурност на емирствата. Генералът от своя страна отхвърля тези обвинявания. Според правозащитниците обаче назначението на човек с сходен профил на най-високата служба в интернационалната полицейска организация ще сложи под подозрение уговорките й за спазването на човешките права по света. По мотив назначението на новия президент генералният секретар Юрген Щок разяснява, че Интерпол не се меси в политиката ".
Полският парламентарен съд още веднъж провокира Европейски Съюз
Какво се случи? Конституционният съд на Полша излезе през вчерашния ден с решение, че Европейският съд по правата на индивида няма право да подлага на подозрение подбора на магистратите в редиците му. Определян от критиците му като мощно политизиран орган, полският съд един път към този момент предизвика рецесия в връзките сред Европейски Съюз и Варшава, като по-рано тази година разгласи, че част от договорите за участие в Европейски Съюз са несъвместими с полската конституция и наредбите им не важат в страната.
Реклама
Защо това е значимо? Полша се намира в дълготраен спор с Европейския съюз по въпроса със правосъдните промени, които съгласно Брюксел подкопават независимостта на правораздаването. Националистическото държавно управление във Варшава от своя страна твърди, че измененията в системата са предопределени да изчистят последните останки от комунистическо въздействие в страната и да " слагат на място " магистрати, които си мислят, че са над закона. Предишното решение на полския парламентарен съд бе жигосано от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен като акт, който " слага под въпрос фундамента на Европейски Съюз ", а съгласно някои анализатори то може да ескалира и до излизане на страната от евросъюза.
Снимка на деня Фотограф: Reuters
Студенти носят фотоси с лика на някогашния кубински президент Фидел Кастро по време на шествие в Хавана, отдадено на петата година от гибелта му.
Мигрантска покруса скара Париж и Лондон
Официалните управляващи на Англия и Франция влязоха в режим на взаимни обвинявания, откакто а, пробвайки се да го прекосят с надуваема лодка. Британският министър председател Борис Джонсън разгласи, че е " шокиран и ужасяващ " от нещастието и прикани Франция да поставя повече старания в битката с трафика на хора. От своя страна френският президент Макрон прикани Лондон да спре да политизира сходни събития, гонейки вътрешнополитически цели, тъй като Англия също би трябвало да бъде част от решението на казуса.
Реклама Първородният наследник на Кадафи не е позволен до либийските избори
Националната изборна комисия на Либия не позволи до президентските избори в страната Той е един от 25-имата претенденти, които не са позволени до вота - в неговия случай тъй като е бил осъждан. Сейф ал Ислам се кандидатира за изборите преди 10 дни и това беше първата му обществена поява от години.
Първата жена - министър председател на Швеция, ръководи единствено няколко часа
Избраната за министър-председател на Швеция Магдалена Андерсон, защото препоръчаният от нея план за бюджет на страната беше отритнат в Народното събрание. Причината за това беше, че локалната партия на зелените не поддържа структурата на държавните финанси за следващата година и разгласи, че се изтегля от неотдавна образуваната ръководеща коалиция.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР