По-добре късно, отколкото никога: Американската академия за филмови изкуства и

...
По-добре късно, отколкото никога: Американската академия за филмови изкуства и
Коментари Харесай

Индианката на Марлон Брандо получи извинение от "Оскарите" след 50 г.

По-добре късно, в сравнение с в никакъв случай: Американската академия за кино изкуства и науки се извини след съвсем половин век на индианката Сашийн Малкото перо. През 1973 година фрагментите с нея обиколиха целия свят, откакто тя излезе на сцената на " Оскарите " от името на Марлон Брандо - лауреат за ролята на дон Вито Корлеон в " Кръстникът ". Присъдената нему премия й бе поднесена от Роджър Мур и Лив Улман, само че тя я отхвърли. 

„ Името ми е Сашийн Малкото Перо. Аз съм апачи и съставлявам Марлон Брандо довечера. Той ме помоли да ви кажа в една доста дълга тирада, която няма да мога да споделя с вас в този момент поради времето, че със страдание не може да одобри тази прелестна премия. Причината за това е отношението към американските индианци във филмовата промишленост. ” Това гласяха нейните думи - първата политическа тирада в историята на премиите " Оскар " (далеч не й последната).

От тогавашната, явно преобладаващо расистка, публика нейната поява и тирада е посрещната с шумно освиркване. 49 години по-късно Академията се сети да се извини в писмо, което споделя, че Малкото перо е изтърпяла " непростим и несправедлив " тормоз. То е подписано от бившия президент на организацията Дейвид Рубин. В изказването се споделя още, че нейната тирада " продължава да ни припомня потребността от почитание и значимостта на човешкото достолепие ". 

Пред " Холивуд рипортър " Сашийн Малкото перо, която тогава е на 26 години, споделя: " Никога не съм мислела, че ще доживея деня, в който ще чуя това ". " Индианците сме търпеливи хора, добави тя. - Все отново това са единствено 50 години! "

През 2020 година индианката описа пред Би Би Си, че незабавно след речта си тя е трябвало да напусне сцената, съпроводена от двама охранители. Но, добави тя, " беше доста добре ", че зад сцената е бил признакът на уестърна Джон Уейн (самият той заобиколен от шест души охрана), " гневен на Марлон и на мен ". 

Речта, написана от Брандо за Малкото перо, е доста по-дълга, само че младата апачи е инструктирана от екипа на церемонията да приказва не повече от 60 секунди. Шоуто е гледано по малкия екран от 85 милиона души. След него се появиха спекулации, че Малкото перо даже не е същинска индианка, а се е съгласила да приказва, с цел да притегли внимание към актьорската си кариера. Някои даже допускат, че е държанка на Марлон Брандо. Тя отхвърля всички тези подозрения пред Би Би Си. 

През септември Академията ще бъде хазаин на събитие, в което 75-годишната Сашийн Малкото перо ще приказва за своята поява на " Оскарите " и за метода, по който коренното население на Америка може да бъде показвано на екрана в бъдеще. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР