По- добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в Бургаска

...
По- добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в Бургаска
Коментари Харесай

Зърнопроизводители: Очакваме по-добра реколта и по-високи изкупни цени

По- добра зърнена годишна продукция от миналогодишната предвиждат стопаните в Бургаска област. Ечемикът към този момент е узрял, чакаме дъждовете да спрат, с цел да можем да стартираме да жънем, заяви Илия Проданов,  ръководител на Съюза на зърнопроизводителите „ Маркели “, в който членуват стопани от общините Камено и Карнобат:

„ Не можем да чакаме добиви като в другите елементи на страната. Тук дъждовете пристигнаха по-късно, за ечемика, пшеницата и рапицата е към този момент доста късно. Другото, което е и в този момент - преваляванията са местни. Иначе преди този момент отново си имаше тежки интервали, май месец не капна  капка дъжд! Няма да се повтори нещастието от предходната година, когато имаше по 50 – 100 кг добиви от декар  в цели общини, това тази година няма да го има, всички ще сме над тези числа. “

Очакванията са 300 – 350 кг от декар   при пшеницата, а при ечемика към 400 кг от декар. При рапицата, доста стопани се отхвърлиха, при нея добивите ще са малко над 200 кг. Надеждата за по-добра година земеделските стопани свързват с по-високите изкупни цени на зърното на тържищата.

„ Миналата година, пшеницата се продаваше за към 300 - 310 лева за звук, в този момент стопани са продали на зелено за 400 лева за звук.  „ Дали ще е на зърно или на плява “ годината зависи от това по кое време ще спрат дъждовете. Трябва 2 - 3 дни да не вали и комбайните ще влязат, с цел да ожънат към този момент узрелия ечемик “

В Бургаско жътвата стартира най -рано в землищата на общините Айтос и Камено, най-вероятно прибирането на реколтата ще е през идната седмица.
Повече може да чуете в звуковия файл:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР