По данни от оценки на Международната организация на труда и

...
По данни от оценки на Международната организация на труда и
Коментари Харесай

Бисер Петков: 53% от смъртните случаи в ЕС за година, свързани с работата, причиняват ракови заболявания

По данни от оценки на Международната организация на труда и Европейския съюз канцерогените са причинителят на по-голямата част от смъртоносните професионални болести в Европейски Съюз. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков на откриването през днешния ден на национална конференция на тематика: "Здравословните работни места ръководят рисковите субстанции ", която е в границите на Европейската седмица по сигурност и здраве при работа - 2019 година

Министър Петков уточни, че всяка година 53% от смъртните случаи в Европейски Съюз, свързани с работата, се дължат на ракови болести. Според направените оценки общият брой на хората, които развиват ракови болести вследствие на излъчването на канцерогени, надвишава 120 000 души годишно. Това довежда до съвсем до 80 000 смъртни случаи годишно.

Бисер Петкова добави, че Европейската комисия е сложила битката с раковите болести, получени на работното място, като един от главните си цели.

"Затова през 2018 година и 2019 година са били признати три промени на Директивата за канцерогените и мутагените, които би трябвало да се вкарат в националните законодателства на държавите-членки до 2020 година и 2021 година С тези промени се подчертава върху по-строгите ограничения за предварителна защита. Освен това се уголемява обсегът на генерираните канцерогени. Сред главните правила на служащите е да работят в здравословна, безвредна и добре приспособена работна среда, което включва и отбраната от нездравословното и рисково влияние на работното място химични сътрудници ", посочи Бисер Петкова.

Той добави, че България е привела напълно националното си законодателство в сходство с европейските стандарти. Според него обаче законодателството е единствено едната страна за обезпечаване на ефикасна отбрана на работната среда. Реалната активност се осъществя на работните места. Затова задачата на акцията е да се срещнат служащите и работодателите освен с разпоредбите и нормите, само че и по какъв начин те да бъдат прилагани най-добре, посочи министърът на труда и обществената политика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР