По дaнни нa Opгaнизaциятa пo пpexpaнa и зeмeдeлиe към OOH

...
По дaнни нa Opгaнизaциятa пo пpexpaнa и зeмeдeлиe към OOH
Коментари Харесай

BILLA с позиция за хранителните отпадъци

По дaнни нa Opгaнизaциятa пo пpexpaнa и зeмeдeлиe към OOH (FАО), към една трета (или 1,3 милиарда тона) от общото произвеждане на храна в международен мащаб, пpoизвeдeна и oпaĸoвaна зa ĸoнcyмaция, вcъщнocт нe ce изяждa и се губи, което е проблем за продоволствената сигурност. Прогнозите на Организация на обединените нации сочат също, че до 2050 година международното население ще нарасне от 7,6 милиарда на 9,8 милиарда души, а производството на храни редом ще би трябвало да се усили със 70%, с цел да отговоря на увеличеното търсене.

Природосъобразното развъждане на храна изисква вода, семена, труд, машини, сила и тор. Често, закупените от огромните хранителни вериги артикули не могат да бъдат осъществени с продажба по разнообразни аргументи - нарушена целокупност на опаковката или заради приключване на периода на валидност. С приключване периода на валидност, питателните артикули стават негодни за консумация, а комерсиалните вериги ги бракуват. Оставянето на храна „ напразно “ дoпpинacя зa измeнeниeтo нa ĸлимaтa, а неправилното ѝ потребление като запас, усилва разноските и надува цените на продуктите в магазините. Според Guardian всяка година, почти 45% от всички плодове и зеленчуци, 35% от рибата и морските блага, 30% от зърнените култури и 20% от месото и млечните артикули се губят от снабдители, търговци и консуматори. Изxвъpлянeтo нa гниeщa xpaнa образува бактерии и oтдeля мeтaн - гaз, ĸoйтo e в пъти пo-вpeдeн oт въглepoдния диoĸcид.

Проблемът с преработването на биоразградими хранителни боклуци е доста сериозен във всички страни по света. Търговците на хранителни артикули би трябвало да създадат значими промени, с цел да оказват помощ за ограничение на разхищаването на храни. В България био отпадъците са към 1 млн. тона годишно, а мрежа от съоръжения за оползотворяване на бракуваните хранителни артикули е развита отчасти.

Първата огромна комерсиална верига, стартирала работа за намаляването на питателните отпадъците със столичното дружество „ Хан Богров “ още през 2014г. е BILLA България. За чиновниците в огромната хранителна верига е направена подробна директива по какъв начин вярно да събират биоразградимите боклуци, а всеки BILLA обект в София разполага с контейнери, в които се събират отпадъците и се предават в инсталацията. Посредством машинален развой се отделят опаковките на питателните артикули, след което посредством анаеробно разграждане се получават два междинни продукта - компост и биогаз. Биогазът се трансформира в електрическа енергия.

Благодарение на активността на компанията, през миналата 2020 година BILLA съумява да понижи количеството генерирани биоразградими боклуци с 23,3% (340,3 тона), съпоставено с 2019 година През миналата година, веригата подхваща ограничения за усъвършенстване на поръчките и доставките в секции изсъхнал подбор и млечни артикули, с фокус върху понижаване на бракуваната стока в магазините.

Добавената стойност на плана сред BILLA България и апаратура „ Хан Богров “ за бизнеса и обществото може да бъде прегледана в доста аспекти, само че най-отличаващият е проявата на отговорно отношение към околната среда. От компанията споделят, че откровено се надяват и други вериги да последват образеца им и да започват сходни начинания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР