По данни на консулската служба в Анкара към момента няма

...
По данни на консулската служба в Анкара към момента няма
Коментари Харесай

Няма данни за пострадали българи в резултат на труса в Турция

По данни на консулската работа в Анкара все още няма данни за пострадали  български жители след земетресението в Турция, оповестиха от министерството на външните работи. Над 600 души са починали по последни данни в Сирия и Турция. Българските дипломатически представителства в южната ни съседка са във връзка с  локалните управляващи. Подържа се контакт и с представители на локалната изселническа общественост, оповестяват от външното ни ведомство. Турция е поискала интернационална помощ от страните членки на Европейския съюз посредством службата си за изключителни обстановки и гражданска отбрана. Искането съдържа молба за оказване на поддръжка в избавителните действия. България изпраща два самолета " Спартан ". Целта е с тях да бъдат превозени екипи от Военномедицинската академия, „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ и Столичната община. Логистичната интервенция включва превозването на спешните екипи до летище Адана. Посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пътува към мястото, с цел да окаже подпомагане.

Земетресението не е било усетено в Анкара, описа Айше Каяпинар, учител в Националния боен университет в столицата. Тя посочи, че няма информация за потърпевши български изселници в региона на земетресението:

" В Анкара не сме го усетили. Някои хора споделят, че са усетили. Дори и да се е усетило, доста малко се е усетило. По-голямата част, тия, които са почувствали земетресението, са южните елементи. Там в тия области няма, най-малко аз не съм чула, множеството са в западните елементи на Турция, тъй че няма изселници. Има потребност от помощ ".

Междувременно служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев добави, че за Турция отпътуват 58 души и 20 единици техника от пожарната. Страната ни ще изпрати и лист на Анкара с спомагателната помощ, която България може да окаже:

" Наред с това взаимоотношение с Министерството на защитата и след диалог с президента бяха известени Звеното за гражданска отбрана към Столична община. Оттам пътуват 15 индивида и две единици техника в допълнение. Разговаряли сме и със спасителите към БЧК. Има подсигурени пет кучета. Те също са подсигурили две машини, които да се включат. Така че на този стадий това са настояванията, които са декларирани, предоставени на всички най-малко по този начин или другояче ще бъдат придвижени хората и техниката, с цел да могат да вземат присъединяване още в първите часове на избавителните интервенции, а по-късно сме се организирали да им дадем лист с това, което можем да предоставим, палатки и всевъзможни други средства, с които да бъдат подкрепени и настанени потърпевшите от земетресението. Поддържаме непрекъсната връзка на професионално и политическо равнище цялата помощ, която бъде поискана, която можем да дадем ще бъде предоставена ".

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Готовност за изпращане на филантропична помощ и избавителни екипи оповестиха редица страни – измежду които Съединени американски щати, Украйна, Израел, Русия, Гърция.
По обявата работи: Георги Николов БНР подкасти: В центъра на системата
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР