По данни на Европейската комисия България е на 3-то място

...
По данни на Европейската комисия България е на 3-то място
Коментари Харесай

Богдан Милчев: Пътната безопасност не се решава на мускули

По данни на Европейската комисия България е на 3-то място по смъртност от произшествия в съюза през 2020 г. Смъртните случаи по пътищата на страната са намалели с 26% за предходната година. За съпоставяне - в Гърция това понижаване е с 54 на 100 за година.

В Гърция методът за понижаване на жертвите стартира още преди 10 години. Ние не можем да се оправим с тази пандемия на ПТП, тъй като се опитваме да решим казуса на мускули , разяснява в изявление за БНР инж. Богдан Милчев от Института за пътна сигурност.
„ Никой не ръководи нашата транспортна система. Вземат се ограничения след събитията “, по този начин Милчев разказа оповестените акции на Пътната полиция след следващите тежки пътни произшествия с жертви.

В Гърция има неотдавна направена идентификация на над 7 хиляди рискови точки и ще получат милиарди, с цел да поправят тези черни точки , означи Милчев. Той даде образец с региона на село Микре у нас, като го назова най-опасната права в цяла България.

„ За последните 5-6 години там са починали над 20 индивида и има десетки ранени. Тази права, макар че продължава да бъде най-опасната, през нея минават всяка седмица управителни чиновници на АПИ. Учудващо е за какво не се подхващат ограничения тази права да се поправя и там да спрат да умират хора . “

 Катастрофа край с. Микре Снимка: Министерство на вътрешните работи

В сектора край Микре има ужасно доста проблеми в организацията на придвижването, означи Богдан Милчев след осъществена инспекция на Института за пътна сигурност там.

„ Липсващи знаци, погрешно сложени знаци, от едната страна понижаваме скоростта на придвижването, от другата го няма знакът за понижаване на скоростта. Камери, които би трябвало да снимат, на тях са залепени лепенки съзнателно, с цел да не могат да снимат . Ние го документирахме това. “

 Снимка: БГНЕС

За институциите в България пътната сигурност е досадна служебна отговорност, а за политиците не е приоритет, заключи той.

Като неправилен Богдан Милчев дефинира методът да се влияе над държанието на хората на пътя посредством КАТ.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ няма стратегия, проект и оценка на риска, с цел да може специалистите да харчат нашите пари по пътищата , безапелационен е инж. Милчев, съгласно който „ нашите пари по пътищата се харчат през политически задачи “, а АПИ би трябвало да се разформирова и да се направи напълно нова конструкция отвън Министерство на регионалното развитие.

 Снимка: БГНЕС

От 2017 година насам за ремонт на пътищата са налети над 2,2 милиарда лв., разясни още Богдан Милчев.

И все пак ние виждаме, че повече от 50% в цялата страна маркировката липсва , а маркировката е основният миг, заради който нашите водачи по нашите пътища се уморяват по-често и оттова - позволяват по-често неточности. Допускайки по-често неточности, ние по тази причина и загиваме по-често “, очерта картината той.

Не може непрекъснато цялата отговорност да се трансферира върху Пътна полиция и КАТ, безапелационен е Милчев.

И те на мускули да вземат решение въпроса. Да, те могат. Ще изкарат в този момент всички камери, ще напънат нещата . В последна сметка се оказва, че те могат за ден, за два да решат някакъв проблем. Трябва да променим напълно философията, да променим разпоредбите. “
Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР