По данни на Еврокомисията замърсяванията от автомобилите водят до 70

...
По данни на Еврокомисията замърсяванията от автомобилите водят до 70
Коментари Харесай

ЕК: Замърсяванията от автомобилите убиват 3 пъти повече хора от катастрофите

По данни на Еврокомисията замърсяванията от колите водят до 70 000 случая на преждевременна гибел на година. Това е три пъти повече от броя на починалите при произшествия.

В тази връзка Европейската комисия предлага нови ограничения за битка с нездравословните излъчвания от колите.

Бяха разкрити елементи за новия екологичен стандарт - Евро 7, който би трябвало да влезе в действие от лятото на 2025 година

Новите ограничения включват по-строги ограничавания на нездравословните излъчвания азотни оксиди и фини прахови частици. Включително нови стандарти за замърсяванията от спирачки и гуми. Обмисля се дали спирачките на колите да бъдат наложително от затворения барабанен вид, тъй като по този начин не се отделят нездравословни частици в атмосферата.

Освен това, комисията предложи по-ниски граници на излъчванията за камиони и дефинира равнища за леки коли и микробуси от най-ниските стойности на настоящия стандарт " Евро 6 ". Така да вземем за пример рестриктивните мерки за азотен диоксид за дизелови коли ще бъдат понижени до 60 мг на километър, настоящия стандарт за бензинови коли.

Предложението уголемява обхванатите условия на шофиране, като рискови температури и къси ежедневни пътувания до работното място. Той също по този начин удължава интервала, за който би трябвало да се ползват стандартите, като го удвоява за автомобил до 200 000 километра или 10 години.

Миналия месец Европа разгласи, че от 2035 година ще бъде неразрешена продажбата на нови коли с дизелови и бензинови мотори.

Европейската асоциация на производителите на коли ACEA съобщи, че предлагането за новия стандарт ще докара до по-високи разноски за транспортни средства с доста лимитирани изгоди за околната среда и рискува да забави прехода към превоз с нулеви излъчвания.

По-специално за камионите, производителите ще би трябвало да трансферират запаси от вложения в акумулатори и транспортни средства с горивни кафези.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР