По-близки търговски отношения и увеличаване на обема на двустранните инвестиции

...
По-близки търговски отношения и увеличаване на обема на двустранните инвестиции
Коментари Харесай

Правим повече бизнес със съседите

По-близки търговски връзки и увеличение на размера на двустранните вложения сред България и Румъния са главните цели, към които ще се стремят двете страни след подписването на Меморандум за съгласие и съдействие сред Българската организация за вложения (БАИ) и румънското Министерство на бизнес средата, търговията и предприемачеството.

Двете страни ще обменят информация за въпроси, свързани с привличането на вложения, в това число информация за евентуални бизнес сътрудници, както от България, по този начин и от Румъния, обществени статистически данни, аналитични прегледи, резултати от пазарни изследвания, както и информация за държавните регулаторни ограничения. Българската и румънската страна ще работят взаимно за развиването на устойчива стопанска система и ще си сътрудничат при положение на планове и стратегии, свързани с публично-частното партньорство, което може да бъде от изгода и за двете страни.

На срещата след подписването министърът на стопанската система Емил Караниколов и румънският му сътрудник Илан Лауфер разискаха развиването на търговско-икономическото съдействие посредством поощряване на разнообразни форми като бизнес-форуми, изложби, съдействие на пазарите на трети страни, както и поддръжка за дребните и междинни предприятия от двете страни.

Съществува капацитет за повишаване на размерите в двустранната търговия в области като: машиностроене, електроника и електротехника, строителство, хранително-вкусова индустрия, текстилна и трикотажна индустрия, IT и аутсорсинг.

На идните взаимни конгреси ще бъдат обсъждани проблеми пред бизнеса, като тези с работната ръка, облекчение на визите за служащите и понижаване на административната тежест. Също по този начин ще се поддържат и предизвикват контактите сред български и румънски компании, като в тази връзка се приготвя двустранен бизнес конгрес при започване на ноември в София.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР