По-бавен икономически растеж от прогнозите на правителството и инфлация от

...
По-бавен икономически растеж от прогнозите на правителството и инфлация от
Коментари Харесай

Замяна на лева с евро може да доведе до трайно увеличение на инфлацията

По-бавен стопански напредък от прогнозите на държавното управление и инфлация от 11.6% - двойно по-висока по отношение на формалните допускания на държавното управление планува третият годишен отчет на Института по стопанска система и политики (ИИП) към Университета за национално и международно стопанство (УНСС).

Ново ускорение на стопанската система се позволява през 2023 година, когато следва по-съществено асимилиране на средства от Европейски Съюз по Националния проект за възобновяване и резистентност на България ще стартира през 2023 година.

Документът съдържа и експертен разбор за следствията от вероятно присъединение на България към еврозоната през 2024 година, който може да сложи началото на действителна социална полемика. Основните заключения в тази глава са, че подмяна на лв. с евро при настоящето ниво на конвергенция с стопанската система на еврозоната, вещае трайно ускорение на инфлацията и риск от разхлабване на фискалната дисциплинираност, който може да докара до доста повишаване на обществения дълг, написа Труд.

Целия документ на Института по стопанска система и политики можете да видите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР