По 600 бежанци на ден опитват да щурмуват българо-турската граница,

...
По 600 бежанци на ден опитват да щурмуват българо-турската граница,
Коментари Харесай

По 600 бежанци на ден щурмуват границата

По 600 бежанци дневно пробват да щурмуват българо-турската граница, споделиха от „ Гранична полиция “ пред „ Телеграф “.

Натискът при започване на лятото е голям, а от месец насам групите идват една след друга, сочат данните на Министерство на вътрешните работи.

Проверка на медията ни откри, че в ТикТок и Ютуб трафиканти бълват клипове, в които демонстрират по какъв начин режат оградата, вършат големи дупки и минават към България, без никой да ги хване.



Други пък озвучават видеата с арабски песни и си вършат подигравка с родните граничари. Последните 17 клипа от разнообразни точки на браздата са от понеделник.



„ Групите от към месец стават все по-повече и по-многобройни. Във всяка има най-малко по 20-30 души. Повечето даже не употребяват стълби в някои региони, а непосредствено бутат цели платна от оградата или режат дупки в нея “, разясниха от ГДГП. Миналата седмица в региона на Средец са били открити срутени няколко метра от оборудването. По оперативни данни трафикантите са почнали да понижават цената на човек за транспорт през България, като това важало за огромните групи. Цената от 1000 евро спадала на 800, в някои случаи и по-ниско. Мигрантите  били подсигурявани с два дни престой в някой от огромните градове, след което ги насочвали към Западна Европа по три посоки.



„ Посоките им са три – Сърбия, Румъния и Северна Македония. В тези страни случаите на хванати от България бежанци пораства “, разясниха криминалисти. Само преди броени дни Европол и румънските управляващи организираха интервенция с кодовото име „ Верта “ против незаконния трафик на мигранти. В нея участваха представители на немските служби и на ГДБОП. Разследването почнало още 2022 година откакто били арестувани няколко водачи на бусове на българо-румънската граница. Те прекарвали бежанците от Турция към Германия, преминавайки директно през България, Румъния, Унгария и Чехия. Държали хората тук-там, покрай румънския град Тимишоара, преди да ги транспортират до крайната дестинация, най-вече с микробуси и камиони.

Паралелно с възходящия напън на границата стремглаво се усилват и клиповете в обществените мрежи, които разкриват по какъв начин се минава браздата ни без проблем. Едно от тях е снимано през нощта, като са употребявани очила за нощно виждане пред камерата. Оттам се вижда, че мигранти прескачат безусловно под една от камерите на оборудването. Преди 9 дни пък мъж разгласява видео „ Гледайте по какъв начин да преминете граница при Ал-Тетуани “ и илюстрира със сърчица. На различен пък бежанци играят кючеци до телената ограда.

Нови гранични служители на реда, които да подсилят защитата на границата, може да застъпят едвам след 2 години. „ Недостигът за гранични служители на реда е към 1200 души и Министерство на вътрешните работи към този момент стартира да си го признава. Периодът, в който действително ще могат да застъпят, в случай че се назначат, ще е най-малко две-две години и половина. Системата в министерството е бавна. Представете си единствено оповестяване на конкурс, протичането му, по-късно образование на фрагментите. Поне две години ще минат ”, разяснява пред „ Телеграф “ още преди време зам.-шефът на СФСМВР Генади Тенев.

Районната прокуратура във Враца внесе в съда обвиняване против петима за трафик на мигранти през България, оповестиха през вчерашния ден от институцията. Тарторът взел участие в организация за превозване на хората в страната. Имал информация за тяхното местоположение и осигурявал превозването им от София до българо-румънската граница. Уговарял водачи и притежатели на подобаващи коли. Указвал им със известия в разнообразни мобилни приложения географските координати, откъдето да вземат чужденците и надлежно да ги доставят. Превозвачите правили това против заплащане от 50 лв. на мигрант.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР