Плуване в канали, защитени от ЮНЕСКО. Проникване в исторически обекти.

...
Плуване в канали, защитени от ЮНЕСКО. Проникване в исторически обекти.
Коментари Харесай

С Maserati по стълбите в Рим и сърфиране по Канале Гранде: какво прихваща туристите в Италия?

Плуване в канали, предпазени от ЮНЕСКО. Проникване в исторически обекти. Слизане по най-известното стълбище в света и разтрошаване на скъпи статуи в припадък на гняв. Списъкът е дълъг и демонстрира, че българинът с английско поданство върху стена на Колизеума в Рим, надалеч не е единственият, вандализирал емблематични монументи в Италия.

В Европа се следи взрив на туристи сега, година след отпадането на рестриктивните мерки за пътешестване около Covid пандемията. Нарушенията на чужденци не понижават, а казусът с Иван Димитров акцентира казуса с разрушителното им държание – наклонност, която наподобява се задълбочи през лятото на 2022 година, когато голям брой произшествия в Италия влязоха в новинарските заглавия.

През юни 2022 година двама американци предизвикаха вреди на стойност 25 000 $ на " Испанските стълби " в Рим, откакто запратиха скутерите си надолу по тях.

Ако мислите, че това е неприятно, почакайте. Месец по-рано клиент от Саудитска Арабия кара нает автомобил Maserati надолу по същите стълби, счупвайки две от стъпалата.



Във Венеция пък туристите постоянно плуват в каналите, които освен са предпазени от ЮНЕСКО, само че служат и като канализационна система на града. През август 2022 година двама австралийци караха сърф по Канале Гранде, до момента в който през май американци се съблякоха, с цел да се потопят край известната забележителност Арсенал от 14-ти век. Друг екскурзиант открадна водно такси и го пусна надолу по Канале Гранде, през годините многогратно са отмъквани и гондоли.

Това ли е най-лошото, което може да се случи за един сезон?

Ами не. През същия август 2022 година австралиец взема решение, че може да покара мотопеда си към античния римски обект Помпей, до момента в който през октомври американец разруши две скъпи статуи във Ватиканския музей, откакто му бе казано, че не може да види папата.

Иван Димитров не е първият, на който му е хрумнало да дълбае имена. През предходната година американска двойка е хваната да оставя буквите си в Арката на Август, монумент на 2000 години, намиращ се до Колизеума.

Хората по-лоши ли са станали от нормално или просто сме не запомнили какъв брой зле се държат, когато са на отмора, пита CNN.



Няма спор, че Италия е цялостна до краен лимит. Броят на интернационалните гости от януари до юли 2022 година е повишен със 172% по отношение на 2021 година и даже надвишава с 57% броя преди пандемията, съгласно туристическия ръб на Италия ENIT.

Същият разгласи „ забележителен напредък “ за 2023 година, като добави, че „ краткосрочните вероятности за интернационалния туризъм, изключително в месеците, предхождащи летния сезон, надалеч надвишават тези за 2022 година “. Кацналите с полет през юни са се нараснали с близо 9% на годишна база. Почти 3 милиона пристигания по въздух са планувани за лятото на 2023 година, като по-голямата част от тях ще са задгранични жители. Тези сметки даже не включват всички инези европейци, които пътуват с кола до Италия.

Броят на посетителите в страната се усилва, само че обектите от нейното национално завещание не се усилват, припомня CNN.

Ейке Шмид, шеф на изложба Уфици във Флоренция (най-посещаваният музей в Италия през 2021 година и 2022 г.) – споделя, че неприятното държание на туристите не е нещо ново. „ Не мисля, че тази година е по-лошо – мисля, че това, което се случва в този момент, продължава откъдето спря през 2019 година То се върна, тъй като посетителите се върнаха “, мисли Шмид.

„ Със сигурност има хора, които не почитат и не могат да осъзнаят обстановката, в която се намират. ", добавя Шмид, припомняйки преди пандемията на жена, седнала върху скъпо произведение на изкуството, с цел да си направи педикюр.

Галерия " Уфици “ да вземем за пример е толкоз добре охранявана, че рядко се случват произшествия вътре. Но извън е друга история.

Галерията има лична пешеходна улица с вградени пейки, издълбани от локалния камък пиетра серена. Те служат като място за почивка на туристите. Само че хората не просто си почиват на тях.

Без да регистрират обстоятелството, че пейките са издялани на ръка през 16-ти век, те сядат и ядат, като размазват сосове върху порестия камък, който незабавно се оцветява. Графитите по екстериора на галерията също са дело на туристи.

През 2018 година личният състав взема решение всяка заран да чисти „ всички маркировки по постройките, които хората са създали късно през нощта ".

Шмид споделя, че политиката се е отплатила.

„ Хората не са склонни да пишат на чиста повърхнина – само че в случай че един човек е нарисувал дребна рисунка или е написал неприятна дума, е доста по-лесно още някой да го направи, тъй като психическата преграда е по-ниска. Сега хората доста рядко пишат нещо върху постройката. Но след пандемията се върна казусът с пейките, които се цапат с панини, вино, кока-кола и всевъзможни мазни и сладки неща. Хората ги купуват от заведения и магазини без места за сядане, оглеждат се къде да се настанят и първото нещо, което намират, са паметниците. "

През 2021 година Шмид приканва компаниите за бързо хранене да бъдат облагани с по-високи налози от тези, които имат места за сядане и тоалетни за гостите, само че година по-късно споделя, че предлагането му не е имало резултат: „ Нищо не се случи, никой от политиците не желае да взе участие в дебата. “

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР