Пловдивският окръжен съд върна на прокуратурата делото срещу 19-годишен младеж,

...
Пловдивският окръжен съд върна на прокуратурата делото срещу 19-годишен младеж,
Коментари Харесай

Заради грешки на прокуратурата върнаха дело на мъж, убил двама при катастрофа

Пловдивският областен съд върна на прокуратурата делото против 19-годишен юноша, който умъртви две момчета при тежка злополука в Пловдив, станала на 29 септември предходната година.

Днес бе разпоредителното съвещание по делото, по което обвиняем е и бащата на младежа - 47-годишен мъж. Той бе упрекнат, че е дал на сина си ключовете на колата си и по този начин се е стигнало до тежкото произшествие. 

Оказа се обаче, че прокуратурата е позволила елементарно отстраними, само че основни процесуални нарушавания, поради които се нарушават правата за отбрана на бащата. В обвинителния акт било записано, че той е направил същите закононарушения като сина си, освен това в съучастничество с него, само че не се описвали в съответните детайлности за това, по какъв начин тъкмо е бил съизвършител.

От друга страна в обвиняването против сина, предизвикал зверската злополука, не било записано, че я е направил в съучастничество с татко си . Заради това съдът върна делото  на държавното обвиняване и постанови тези нарушавания да бъдат отстранени. -->

Припомняме, че на 29 септември, на кръстовището на булевардите „ Източен “ и „ Марица-юг “ в Пловдив, 19-годишният юноша, в пияно положение, под въздействие на дрога и без шофьорска брошура, блъснал със 150 км/ч. колата на татко си, в която пътували още три момчета, в електрически дирек.

В резултат на място почина 19-годишното момче, друго 16-годишно момче изхвърча при удара в коритото на Марица, където тялото му беше открито по-късно. Братът-близнак на Петър - Жоро Илиев пък, се отърва със счупена лакътна кост, а самият Огнян имаше тежки пострадвания и бе на лекуване в УМБАЛ „ Св. Георги “ в продължение на десетина дни.

Впоследствие се оказа, че младежът  взел ключовете от колата на татко си от място, където били оставени от 47-годишния мъж, без да каже на таткото, който също нямал шофьорска брошура.

реди това младежът се запил на ромска женитба, а след това траял да пие в локален бар с другите три момчета. На всичкото от горната страна бил и дрогиран. Накрая четиримата се качили на колата, с цел да идат за цигари, само че вместо към магазина, потеглили към крайречния бул., където разходката им завършила с съдбовен край. 

19-годишният Огнян бе доведен през днешния ден с белезници в правосъдната зала, където го чакаше татко му, освободен преди месеци против " подписка ". В залата бяха роднините на починалите, като 10 от тях бяха конституирани от съда като частни обвинители. Ромите не желаеха кръвнина от бащата и сина. 
 DarikNews
 DarikNews
Съдът даде ход на разпоредителното съвещание, по време на което бранителите на татко и наследник Дебелакови желаеха делото да се гледа по съкратената процедура без разпит на очевидци и с редукция от една трета на наказнието, което ще постанови съдът.

Двамата подсъдими признаха виновност и по този начин делото можеше да завърши още през днешния ден, в случай че съдията-докладчик Станислава Бозева не беше открила процесуалното нарушаване на прокуратурата.

Определението на съда, с което делото бе върнато за премахване на нарушаванията в обвинителния акт може да бъде обжалвано и протестирано в седемдневен период. Същото се отнася и за ограниченията за неотклонение на двамата подсъдими, които бяха доказани от правосъдния състав.
 DarikNews
Пред жуналисти прокурорът по делото от Окръжна прокуратура-Пловдив Георги Пенев, разгласи, че ще стачкува определението на съда. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР