Пловдивският градски транспорт е уникален - това е единствената общинска

...
Пловдивският градски транспорт е уникален - това е единствената общинска
Коментари Харесай

Фалиралият "Градски транспорт Пловдив" привлече интереса на Георги Самуилов

Пловдивският градски превоз е неповторим - това е единствената общинска транспортна услуга в огромен град в България, която беше изцяло приватизирана. След като през 2007 година едноименната компания беше продадена, купувачът и самото " Градски превоз " банкрутираха преди съвсем 10 години.

Днес транспортно е единствено името на сдружението, а идната седмица в града ще има търг за неповторимите му парцели. Синдикът събира предложения за пет недвижими парцела - измежду които огромен терен от 30 декара (бившето трамвайно депо), къща в топ центъра и други и още няколко имота и здания.

Към активите интерес демонстрира едно от огромните имена в локалния, а и националния бизнес пейзаж: Георги Самуилов, прочут основно с петролния си бизнес и " Инса ойл ", само че в последно време деен и в строителството. През друго свое сдружение той към този момент закупи дребен дял във банкрутиралото " Градски превоз Пловдив " и изиска да купи (също не изключително големия) общински пакет в него. Против интензивностите му е Ангел Батаклиев - приватизаторът на общинското сдружение и друга колоритна фигура от близкото бизнес-минало на Пловдив.
Време за парцели
На 8 и 9-ти февруари синдикът е оповестил търгове за над 30 декара терен на бивше тролейбусно хранилище на ул. " Димитър Стамболов " за 5.63 млн. лева, къща в центъра на Пловдив за 580 хиляди лева, двуетажна постройка на " Сатурн " 9 за съвсем 300 хиляди лева, 10 декара на ул. " Димитър Стамболов " за 1.47 млн. лева, както и съвсем 2 декара на бул " Никола Вапцаров " за 444 хиляди лева
Реклама
Това е втори опит, откакто през декември 2021 година имаше съобщение за обществена обмен от синдика на сдружението, само че тогава търговете бяха прекъснати. Сега смяна в цените не се вижда и за петте парцела началните цени са общо 8.5 млн. лева Ангел Батаклиев сподели пред " Капитал ", че търговете тогава са били спрени по искане на най-големия заемодател на " Градски превоз Пловдив " - Национална агенция за приходите, след сигнал от самия него. Данъчните са изискали инспекция и разбор на направената пазарна оценка на активите на сдружението, като след това не са открити нарушавания.

От всички забележими в имотния указател парцели на банкрутиралото сдружение публикация липсва единствено за един огромен терен от 30 декара в квартал " Тракия ". През декември той бе разгласен със стартова цена от 4.75 млн. лева

И при двата търга синдикът Митов отхвърли диалог с " Капитал ".

При горещия заможен пазар в Пловдив огромни терени са необичайност, по тази причина и полезност, а в пакета има и много забавни здания и дребни имоти в центъра. На пръв взор цените наподобяват ниски, само че пазарни аналози мъчно могат да се намерят (в таблица са взети ориентировъчни цени от imot.bg).
Реклама
Въпросът е, че особена гласност и реклама на търговете, които ще се проведат в София в офиса на синдика, няма и затова претендентите надали ще са доста.
Общинските трохи
Успоредно с разпродажбата на парцелите тече и втори сюжет към от дълго време банкрутиралото сдружение. На първата си сесия за 2022 година Общински съвет Пловдив реши да стартира процедура по продажба на 2.84% от общинските дялове в " Градски превоз Пловдив ". Предложението за това беше на заместител кмета по финанси и икономически действия Величко Родопски. Родопски споделя, че има импортирано предложение за покупка на каузи от " Петрол енерджи ", благосъстоятелност на Георги Самуилов.

В началото на 2021г. сдружението " Петрол енерджи " купува от синдика на " Транс сити " на Батаклиев 135 хиляди акции от капитала на " Градски превоз Пловдив " против съвсем 141 хиляди лв.. И към този момент акционер, той желае да изкупи и дребния дял на Община Пловдив.

При присъединяване на 42-ма общински съветници от общо 51, предлагането беше признато с 26 гласа " За ", 10 " Против " и 6 " Въздържал се ". Решението бе взето с прегласуване, защото на първото участваха 41 от присъствалите и гласовете " за " бяха 25 - с 1 по-малко от нужното болшинство. Това наложи повторното гласоподаване, като в него към този момент взе участие Константин Георгиев от " Кауза България ", чийто глас се оказа решителен.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Транспорт 3 Право 1 Политика 2 Транспорт 3 Гласът на Капитал 1 Политика 2 Транспорт 3 Гласът на Капитал Реклама
Председателят на общинския съвет Александър Държиков споделя, че решението не е обвързващо и едвам след оценка на акциите от самостоятелен оценител ще се пристъпи към ново гласоподаване и надлежно решение. " Ние ще желаяме оценка на дяловете и на това, което има в сдружението. Когато е подготвена, тя ще е обществена и ще обсъдим отново ", изяснява той пред " Капитал ". Той не чака общината да може да вземе повече от 50-60 хиляди лв. за акциите си.

Зам-кметът Родопски пък счита, че " Материалният интерес на община Пловдив все още е безмерен, защото зависи от размера на ликвидационния дял от масата на несъстоятелността, който акционерът вероятно би получил след угаждане на кредиторите ". С други думи - Пловдив би трябвало да изчака първо банкрутиралото сдружение да разпродаде активите си и едвам тогава да види какво ще остане за нея. Но на процедура Родопски не чака и започва продажбата.

А сума за приемане надали ще има, откакто от парцелите ще се съберат жестоко 10 млн. лева, а съгласно последния доклад задълженията на банкрутиралото сдружение са 19 млн. лева

Затова и е необичайно за какво някой вложител въобще е подготвен да купува дялове въпреки и против скромни суми. Единственото пояснение е, че Самуилов се надява по някакъв метод придобиването на дялове в компанията да помогне при сдобиването с парцели.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Влизането на Самуилов
В предлагането си зам. кметът загатва изразено мнение на синдика на сдружението юрист Николай Митов, че Община Пловдив може да предложи своите дялове от сдружението първо на останалите акционери - " Транс сити " и " Петрол енерджи ". Тъй като единствено едно от тях е функциониращо, Самуилов е единственият състезател.

" Капитал " се допита до разнообразни страни за желанията на новия вложител. Според самостоятелния общински консултант Слави Георгиев ползата на " Петрол енерджи " е заможен. Свързано със Самуилов сдружение към този момент има голям стартират жилищен план в " Тракия ". Георгиев признава, че даже да не продаде акциите, общината няма по какъв начин да повлияе на покупко-продажбите, само че задържането им ще бъде по-скоро алегорично деяние и ще покаже, че Община Пловдив е ангажирана към развиването на града и по-точно в ограничението на презастрояването.

Адвокат Веселина Александрова от Демократична България счита, че общината би трябвало да изиска от синдика на сдружението подробна информация за активите и пасивите и по-късно да се извърши изчерпателен разбор дали да продаде.

Един от гласувалите " За " предлагането за продажба - Константин Георгиев от " Кауза България ", стимулира вота си с неналичието на дивиденти от банкрутирало сдружение.
Старият собственик
Ангел Батаклиев, който от община Пловдив при ръководството на Иван Тотев сочеха като главен провинен за западането на общинското сдружение, води правосъден спор с новия дребен акционер Георги Самуилов. След покупката Самуилов пробва да в профил Батаклиев като изпълнителен шеф на сдружението и назначава нов шеф - Димитър Кацов.
В града още виси контактната мрежа на тролеите, които обаче от години не се движат по улиците на Пловдив, след банкрута на приватизирания " Градски Транспорт ". Сега мрежата е част от масата на несъстоятелността на сдружението. Фотограф: Надежда Чипева
В дейностите Батаклиев чете скица: синдикът на " Градски превоз Пловдив " и юристите на " Петрол Енерджи " желаят да разпродадат на безценица имуществото на сдружението. По неговите думи различен от активите - 150-200 км от въздушно контактната тролейбусна мрежа е към този момент свалена и нарязана. Пред други медии преди време, синдикът даде пояснение, че мрежата е неподдържана и рискова.

Батаклиев прави оценка обилно цялото имущество на сдружението на 60-70 млн. лева, и показва ниската цена на търговете в този момент.

На въпроса какво счита, че може да направи Самуилов и какъв е ползата му, Батаклиев отговори, че " Самуилов може да пречи и да постави собствен човек в борда на шефовете. Също по този начин може да сменя синдика и да поставя негов човек и да търси метод по какъв начин придобие активите на сдружението (бeл. ред. - имотите) без пари. " На въпрос по отношение на " Транс Сити " отговори, че Самуилов е допустимо да се опита да придобие и останалите акции на сдружението в " Градски превоз Пловдив ".

Планът на " Петрол Енерджи " и Самуилов е незнаен. " Капитал " се свърза с " Инса Ойл ", само че отговори не бяха получени.
" Градски превоз Пловдив " - от приватизацията до фалитаДружеството е приватизирано през 2007, откакто общината, отпред с доктор Иван Чомаков взема решение, че не може да го оздрави и извади от неприятното му финансово положение. Първоначалният победител е " Хеброс бус ", само че той отхвърля да подпише контракт и по този начин във втората конкуренция на сцената излиза Ангел Батаклиев - локален състезател в превоза с сдружението " Транс сити " и някогашен общински консултант от Българска социалистическа партия.Батаклиев заплаща малко над 5 млн. лева за главния пакет акции на " Градски превоз " и поема обвързване да обнови на 100% преносимия състав - рейсове и тролейбуси. Става дума за 300 транспортни средства по 28 линии. Още на идната година идват обвиняванията, че " Транс сити " не е вложило лични средства за закупуването на рейсове, а те се изплащат на лизинг от приватизираното сдружение, в което 33% има Община Пловдив.През 2008 година петролната " Векта " желае неплатежоспособност поради отговорности към нея. Решението потегля по дълъг правосъден път. В същото време сред Коледа и Нова година приватизаторът подвига капитала и по този начин стопява общинския дял на малко под 3%.Община Пловдив към този момент под управлението на Славчо Атанасов посредством своя представител Ангел Петров се пробва да стопира свикването на събранието, само че несполучливо. След това от сдружението се предлага 700 хиляди лв. да бъдат импортирани от Общината в " Градски превоз Пловдив " или да апортира няколко свои общински жилища - с цел да възвърне размера на присъединяване си. Явно предлагането не е признато.Следва плетеница от събития, разногласия, каузи към " Градски превоз Пловдив ". Започват митинги на чиновници и всеобщо овакантяване. Паралелно с това се пристъпва към изземване на рейсове на сдружението, а повода - несъблюдение от страна на " Транс Сити " (мажоритарен собственик) по контракт за лизинг.Изземването е спряно когато " НБК Сервиз " - сдружение обвързвано с дъщерята и сина (двамата са управители) на Ангел Батаклиев, подава молба за оповестяване на " Транс Сити " в неплатежоспособност. Причината е неплащането на 1.05 млн. лева от компанията на бащата. Междувременно през януари 2013г. община Пловдив приключва едностранно контракта си с сдружението заради несъблюдение на маршрутите и периодичност на рейсовете.По-малко от година след оповестяването на " Транс Сити " в неплатежоспособност - през май 2013 година Пловдивският Окръжен съд афишира банкрут и на " Градски превоз Пловдив ". От описите с кредиторите се вижда, че главните суми се дължат на свързани със самия Батаклиев компании, на Общинска банка (продадено на колекторската " С.Г. Груп " ), на Национална агенция за приходите, само че и 1 млн. на " Инса Ойл " на Георги Самуилов. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Строителство и имоти
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР