Пловдивската художествена галерия отново ще извади на показ колекцията си

...
Пловдивската художествена галерия отново ще извади на показ колекцията си
Коментари Харесай

Пловдивската галерия отново показва старинните си гравюри

Пловдивската художествена изложба още веднъж ще извади на показ сбирката си от старинни гравюри от интервала XVIII - началото на XX век. Най-представителната част от нея ще бъде изложена на втория етаж на залата за модерни изложения та ул. " Княз Александър I " №15 от 3 до 31 август, оповестяват оттова.

Повечето от творбите са гравюри върху мед, основани в ателиетата на Лувъра ( " Chalcografie de Louvre " ). Друга част са правени при братята Кюнцли, от Дардоаз – Париж, от Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция и при Сгрилли – Италия. Сюжетите са разнородни: с митологичен и древен темперамент, портрети, пейзажи, битови и дворцови подиуми.

Творбите са завещание от музея на тогавашния Френски лицей " Свети Августин ", съществувал в Пловдив до 1948 година. Цялата сбирка " 100 гравюри - съхранената художествена памет на един френски лицей в България " се състои от над 100 истински френски, немски и италиански произведения.

Към нея има азбучник с азбучен показалец на всички художници и гравьори. За основаването на този важен културен артикул Градска художествена изложба - Пловдив беше удостоена със Специална грамота от почетния консул на Република Франция в Пловдив госпожа Теофана Брадинска. Проектът беше осъществен благодарение на Министерството на културата и в партньорство с Общински институт " Старинен Пловдив ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР