Пловдив. Заместник.-кметът Пламен Панов откри 7-ия Национален ученически конкурс по

...
Пловдив. Заместник.-кметът Пламен Панов откри 7-ия Национален ученически конкурс по
Коментари Харесай

Откриха 7-ия Национален ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив

Пловдив. Заместник.-кметът Пламен Панов откри 7-ия Национален училищен конкурс по актьорско майсторство в Пловдив, оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от пресцентъра на общината.

Днес бе обещано началото на влиятелния Национален училищен конкурс по актьорско майсторство, който Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив провежда за 7-ми път. В него вземат участие надарени възпитаници от цялата страна от междинните учебни заведения по изкуствата и юношески театрални обединения.

Учениците от първа възрастова група – от 8 до 11 клас, само че ненавършили 18 година до довеждане докрай на състезанието вземат участие в конкуренция за стипендия, която Министерство на културата отпуска при изискванията на Наредбата за протекция на деца с изявени способности. За първи път стипендиите са в три обособени категории: актьорско майсторство за трагичен спектакъл, за куклен спектакъл и за пантомима.

Националният училищен конкурс по актьорско майсторство бе открит от шефа на НГСЕИ Пловдив Николай Томов и заместник-кмета по просвета, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

„ Изключително съм благополучен, че за втора поредна година откривам този конкурс, който има за цел да насърчи гения на учениците от учебните заведения по изкуства в региона на актьорското майсторство. Той има към този момент 7 издания, с помощта на Министерство на културата, което обезпечава стипендиите. Това е явен и безапелационен знак за целенасочената държавна политика за подкрепяне на надарени възпитаници в региона на изкуствата. Щастлив съм, че мога да споделя, че такава е и политиката на община Пловдив. Освен инструментите, които използваме за реализирането на един богат и разнороден културен календар, имаме опция да подкрепяме и техните изяви в чужбина, като поемаме разноските за пътешестване. Пожелавам от сърце триумф на всички участници, доста ентусиазъм и въодушевление по време на състезанието “, сподели заместител - кметът Пламен Панов.

Директорът на НГСЕИ в Пловдив Николай Томов поздрави участниците и техните преподаватели с добре пристигнали и показа членовете на авторитетното жури, което ще извърши оценяването тази година. Председател е Христина Арсенова – Андреева – шеф на Кукления спектакъл в Бургас. Членове са надарения артист от Драматичен спектакъл Пловдив Троян Гогов и доктор Таня Жоакимсман - учител в НАТФИЗ „ Кръстю Сарафов “ и в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “. На състезанието участва и представителят на МК – госпожа Ралица Базайтова от дирекция " Сценични изкуства и художествено обучение “.

Тази година в състезанието вземат участие възпитаници от Националното учебно заведение по изкуства „ Панайот Пипков “ в Плевен, НУМСИ „ проф. Панчо Владигеров “ Бургас,, НУМСИ „ Христина Морфова “ Стара Загора и от Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив. За стипендиите се борят общо 37 възпитаници, които ще показват монолози, фрагменти от пиеси, куклени етюди и елементи от прозаичност, а в извънконкурсната стратегия вземат участие четирима ученици на НГСЕИ.

Утре, в 11.00 часа ще бъдат оповестени спечелилите и ще се състои награждаването.

Изданието на състезанието тази година се посвещава на 45-та годишнина от основаването на Националната гимназия за театрални и екранни изкуства. Тя е открита през есента на 1975 година, като Средно особено художествено учебно заведение за Сценични фрагменти в града на художниците и на първия в историята на България професионален спектакъл. Заради противоепидемичната конюнктура и ограниченията против международната пандемия от COVID-19, част то събитията, отдадени на юбилея бяха отсрочени за тази година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР