Пловдив. Регионалният етнографски музей в Пловдив ще представи изложба на

...
Пловдив. Регионалният етнографски музей в Пловдив ще представи изложба на
Коментари Харесай

Пловдив: Регионалният етнографски музей ще представи изложба на общовойскови офицерски и военноморски кортици

Пловдив. Регионалният етнографски музей в Пловдив ще показа галерия на общовойскови офицерски и военноморски кортици, направени от майстора на късото хладно оръжие Кирил Коликов. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Пловдив уредниците на изложбата. Изложбата „ Приемственост “ във връзка юбилея на ножаря ще бъде открита от 19.00 часа на 7 юни в музея, като ще продължи до 17 юни. Сред най-впечатляващите експонати е кортик на противопожарното дело, който се прави за първи път след 9-ти септември 1944 година. Оръжейната сбирка, която ще могат да видят посетителите, е разграничена в два креативен интервала. Почетно място ще бъде отредено и на сбирката на Димитър Димитров, доайен на ножарите в България и преподавател на Кирил Коликов. Учениците на именития пловдивски майстор също ще изложат своите творби и по този начин, образно ще покажат приемствеността в изложбата „ Приемственост ”.
Експертът в региона на историческото късо хладно оръжие, също основател и ръководител на Национално сдружение „ Традиция ” Агоп Казасян ще направи креативен портрет на Кирил Коликов и ще показа модел кортик на противопожарното дело. Специален посетител на събитието ще бъде Валя Балканска. В деня на откриването на изложбата майсторът навършва 70 години. Представители от Национално сдружение „ Традиция “ в Пловдив ще изпълнят залп за отдаване на респект в чест на Кирил Коликов.
Ценителите на хладно оръжие могат да закупят експонати след края на изложбата. От своя страна майстор-ножарят ще подари на Регионалния етнографски музей в Пловдив кортик на военновъздушните сили, оповестен в съветския азбучник “Кортики мира “ на най-хубавите мостри в света за последните двеста години. В това издание са поместени още две произведения на пловдивския занаятчия – общовойскови офицерски и военноморски кортик.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР