Пловдив. Показаха уникален микроскоп, закупен за 1.1 млн. лева, с

...
Пловдив. Показаха уникален микроскоп, закупен за 1.1 млн. лева, с
Коментари Харесай

В Пловдив показаха уникален микроскоп за нанопокрития

Пловдив. Показаха неповторим микроскоп, закупен за 1.1 млн. лв., благодарение на който могат да се вършат разбори на новаторско софтуерно произвеждане, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Пловдив . Микроскопът е най-хубавият освен у нас, само че и на изток от Чехия няма такава машина, похвалиха се учените от Централна лаборатория по приложна физика на БАН в Пловдив. За да се работи с него се изискват доста знания. Благодарение на прецизните уреди се вършат нанопокрития, при които се получават пластове с доста висока гладкост.

Уникалният микроскоп, който бе " черешката на тортата “ на днешното показване, е закупен по план Център за подготвеност " Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии ". Той е финансиран от Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ", съфинансирана от Европейски съюз посредством Европейския фонд за районно развиване.

Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов уточни, че представянето на оборудването през днешния ден цели да покаже на обществото защо се харчат европейските пари и какъв брой скъпо може да бъде това.

" Идеята е този микроскоп, който е неповторим, да се употребява от всички  по плана, в който вземат участие седем партньорски организации “, разясни проф. Илия Железаров ректор на Техническия университет в Габрово, водеща организация по плана. Той изброи, че организациите, които ще го употребяват са трите механически университета – Софийският университет и Института по роботика, който има филиал и в Пловдив, Институтът по електроника и Централната лаборатория по приложна физика. " По този план има най-големият брой асоциирани сътрудници, което значи, че тук са най-многото компании от индустриалната част на България – Пловдив, Стара Загора, Казанлък и Габрово “, разясни проф. Железаров.

" Това е една извънредно скъпа инфраструктура за всички, тъй като сплотява ползите на науката и бизнеса и фокусът е партньорски. И в това партньорство брънката, която други организации и планове пропущат, са младежите, студентите и докторантите, които ще могат да идват и работейки нещо, да ревизират какво са създали на тази извънредно скъпа инсталация. Защото това на процедура за сътрудниците е гратис “, добави ректорът на Техническия университет в Габрово.

По думите му, това е обществен запас, който може да се употребява гратис. " Бизнесът си заплаща за услугите и това е обикновено, само че научните проучвания са безвъзмездни. И по този метод ние оказваме помощ на всички, затваряме цикъла ", сподели той.

Проектът е бил умислен от учените още през 2012 година, бил е написан през 2016 година, стартират през 2018 година и до 2020 година е била обезпечена инфраструктурата, която почва да се оживява. Преди дни е бил открит и Център за подготвеност в Техническия университет в Пловдив, който е също с неповторимо съоръжение.

Целта на учените е през 2023 година да са приключили целият капиталов план, с цел да могат интензивно да работят с бизнеса, да основават ноу хау, започващи предприятия, да приказват за предприемачество, да образоват младежите, да имат докторанти, да виждат българските учени по света. " За всичко това основната дума е партньорство, без нея не става “, посочи проф. Илия Железаров.

Учените обясниха, че към този момент те са дейната страна, като сами търсят бизнеса, до момента в който им бъде показано с какво разполагат. В бъдеще процесът ще обърне посоката си, като самият бизнес интензивно ще търси тях.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР