Пловдив. Пловдив отбеляза 200 години от рождението на Георги Стойков

...
Пловдив. Пловдив отбеляза 200 години от рождението на Георги Стойков
Коментари Харесай

Пловдив отбеляза 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски

Пловдив. Пловдив означи 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Пловдив .

На днешния ден се навършват 200 години от рождението на Раковски – първият огромен български будител след Паисий и Софроний и народен идеолог на България, основоположник на националното революционно придвижване, негов уредник и началник. По този мотив в Пловдив се състоя тържествено честване пред паметника на Раковски в цар Симеоновата градина, което включваше военна гала, с присъединяване на боен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон Пловдив и комитет " Родолюбие ", полагане на венци и цветя, къса музикална стратегия и разкриване на тематична галерия.

Официално слово във връзка кръглата годишнина бе произнесено от кмета на Пловдив Здравко Димитров, член на Инициативния комитет на националното честване. " Георги Стойков Раковски е български бунтовник, учредител, пръв уредник и началник на национално освободителното придвижване. Така беше изграждан неговият облик в продължение на повече от 130 години от уроците в началното учебно заведение до гимназията и в публикациите на известни историци. Но през днешния ден, в деня на двестагодишнината от неговото рождение, би трябвало да открием пламенния възрожденец, демократ, енциклопедист, стихотворец, журналист, публицист, историк и етнограф. Още през 1882 година тук в Пловдив националният стихотворец Иван Вазов в своето стихотворение открива неговата гениална персона, несъкрушимата воля и сила, само че и пламенна душа, цялостна с стихия и искра ", сподели в словото си кметът.
Водещ на церемонията бе артистът от Драматичен спектакъл - Пловдив Николай Станчев, който рецитира част от одата „ Раковски “ от Иван Вазов, написана през 1882 година в Пловдив.

В програмата участваха внушителен гвардейски блок към Детска градина " Мая " с началник и шеф Стоил Семерджиев, които показаха " Китка от патриотични песни " и Девическа хорова групировка " Евмолпея “, с диригент Алия Хансе и клавирен акомпанимент Борис Мирчев, които извършиха " Хубава си, татковино " и " Питат ли ме дей зората ".

Строят бе признат от военачалник - майор Явор Матеев - пълководец на " Съвместното командване на специфичните интервенции " на Българската войска и шеф на Гарнизон Пловдив, който поздрави военнослужещите, членовете на " Родолюбие ", както и дребните гвардейчета, на възраст сред 5 и 6 години.

За да почетат кръглата годишнина и да положат венци и цветя пред паметника бяха още инж. Александър Държиков - Председател на Общински съвет-Пловдив, Петър Петров - и.д. регионален шеф, заместник-кметовете Пламен Панов и Йордан Ставрев, общински съветници, кметовете на региони Димитър Колев, Стоян Алексиев, Иван Стоянов, заместник-кметове на региони, представители на общинската администрация, шефове на общински предприятия, жители, политически, публични организации и медии.

Непосредствено след края на формалната гала се състоя разкриване на фотодокументална галерия за живота и делото на Георги Раковски " Мечтател безразсъден, облик неосъществим ". Изложбата е готова от Регионален исторически музей (РИМ) – Пловдив и е експонирана на 10 структури в градината " Цар Симеон " (общо 20 табла), които са в непосредствена непосредственост с паметника.

Пловдивчани могат да прегледат и музейната галерия с истински исторически свидетелства за живота и делото на Георги Раковски в експозиция " Българско Възраждане " на РИМ – Пловдив на ул. " Цанко Лавренов " № 1 в Старинен Пловдив. Акценти са истинската сабя на Георги Стойков Раковски, благосъстоятелност на Регионален исторически музей – Русе и пластичната антропологична реорганизация на неговия лик, основана от професор Йордан Йорданов и благосъстоятелност на Института по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българска академия на науките. Посетителите имат опция да прегледат и забавни експонати от фонда на Регионален исторически музей - Пловдив, измежду които сандък, в който Раковски е пренасял своя багаж, персонални движимости на неговия адютант Бранислав Велешки, както и персонални движимости на доктор Рашко Петров – доктор в Първата българска легия. Изложбата ще остане и през целия месец май.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР