Пловдив може да е своеобразен център на областта, но и

...
Коментари Харесай

Инвестициите, които преобразяват Пловдив и района

Пловдив може да е самобитен център на региона, само че и прилежащите общини са от голямо значение поради ролята и приноса им в развиването на икономическата зона. Затова не е изненада, че едно от главните посоки, по които се влагат средства, е точно пътна инфраструктура в района. През последните години Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) разгласи поръчки за съществени планове там. Освен асфалт обаче Пловдив ще се снабди и с актуализирани игрища и водна инфраструктура, като вложенията в тези посоки са за близо 200 млн. лева
Пътните несгоди
Един от най-големите пътни планове край Пловдив е Югоизточният обход на града, който ще е дълъг 4,8 км. Обществената поръчка за обекта беше оповестена през 2020г., като прогнозната стойност е 42 млн. лева без Данък добавена стойност, а средствата са от републиканския бюджет. " С построяването на обхода директният поток, приближаващ от Автомагистрала " Тракия " и Свиленград, в посока път II-86 Пловдив - Асеновград и Смолян, ще бъде изведен от град Пловдив ", показват от пътната организация в информация, поискана от " Капитал ". Търгът обаче беше преустановен поради нито една годна оферта, което несъмнено беше необичайно - множеството компании са много опитни в печеленето и изпълняването на публични поръчки на АПИ. В последна сметка.

В момента в ход е и създаването на механически план и Подробен устройствен план на Западния околовръстен път на Пловдив. Дължината на обходното трасе ще бъде 18.7 км. Проектът планува смяна в габарита на пътя, създаване на местни платна. Двата пътя ІІІ-805 и път ІІ-86 оформят Западния околовръстен път на Пловдив. Чрез него се реализира една от връзките към града, а от друга - реализира връзката на Автомагистрала " Тракия " с област Смолян.

Други два основни плана, този път финансирани с европейски средства по оперативна стратегия " Региони в напредък " (ОПРР), бяха изпълнени през последните две години. През лятото на 2019 година завърши реконструкцията на 10 км от път ІІ-86 Пловдив - Асеновград (от 14-и до 25-и км), чиито реализатор беше " Иса 2000 ". Стойността на ремонта беше 23 млн. лева с Данък добавена стойност. Дружеството на Юлиян Инджов работи по някои от най-големите пътни поръчки в района. По въпросния търг беше построено второ пътно платно и е рехабилитирано съществуващото, с което правата е разширена до автомагистрален габарит. Началото на сектора е при км 14+860, при югоизточния обход на Пловдив, а краят му е при започване на Асеновград при км 25+150. Отсечката минава през територията на общините Пловдив, Куклен и Асеновград. Участъкът е и съществена връзка на град Пловдив с летище Пловдив. Посредством трасето се реализира връзка до Автомагистрала " Тракия " и по нея се стига до Автомагистрала " Марица " и оттова до Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево.

През август 2020 година стартира строителство на локалните платна на път II-86 Пловдив - Асеновград, като планът се финансира от бюджета на Агенция " Пътна инфраструктура " и е за над 18 млн. лева Изпълнител още веднъж е " Иса 2000 ".

През пролетта на същата година приключи работата и по лот 23 на Оперативна програма “Регионално развитие”, който е 15 км от път IIІ-866 Михалково - Кричим. Това е секторът от изхода на Кричим до бент. " Въча ", разясняват от АПИ. Третокласният път е с нова асфалтова настилка, усъвършенствано отводняване, нова маркировка, знаци и мантинели. " Изградени са подпорни и укрепителни стени с друга височина, а част от откосите са укрепени с високоякостни мрежи. Основно e ремонтиран тунел " Кричим ", с дължина 130 м, издигнат преди повече от 55 години ", допълват от ведомството. Инвестицията е 22.8 млн. лева, а реализатор е " Автомагистрали - Черно море ".
Капитал градове: Пловдив Поредица на "Капитал ", изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България
Освен с европейски средства в района са осъществени и редица поправки с пари от държавния бюджет. По програмата за настоящ ремонт и поддържане на Агенция " Пътна инфраструктура " за 2020 година е предоставен ремонтът на близо 50 км републикански пътища в област Пловдив на стойност 84 млн. лева Това са сектори от път II-86 Пловдив - Асеновград, път I-8 Пазарджик - Пловдив, път ІІІ-642 Михилци - Хисаря - Калояново, път І-6 София - Карлово - Бургас и път ІІІ-861 Югово - Лъки - Здравец.

В началото на септември 2020 година приключи ремонтът на 12.2 км от първокачествен път I-8 Пазарджик - Пловдив сред кръговото кръстовище с път III-8005 Стамболийски - Цалапица и кръговото кръстовище с път II-86 Околовръстен път на Пловдив, прецизират още от АПИ. В ремонта са включени нова асфалтова настилка, маркировка, знаци, усъвършенствано е отводняването. Финансирането още веднъж е от бюджета на АПИ - общо над 20 млн. лева

Предстои и строителството на нов мост над река Марица за 5.9 млн. лева при км 6 от път III-667 Плодовитово - Асеновград. Избраният реализатор е обединяване сред " ПСК-Пътстрой " и " Мегаинвести холд ", само че договорът още не е подписан, тъй като не са завършили отчуждителните процедури. " Обектът е значима връзка сред Първомай и село Градина, тъй като съществуващият железен мост над река Марица при км 6+832 сред двете обитаеми места е издигнат през 1930 година и не разрешава прекосяване на коли над 5 тона ", разясняват от организацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР