Пловдив. Клиничната лаборатория на МБАЛ Медлайн“ предлага на своите пациенти

...
Пловдив. Клиничната лаборатория на МБАЛ Медлайн“ предлага на своите пациенти
Коментари Харесай

Количествени тестове за антитела и придобит имунитет срещу COVID-19 предлагат в МБАЛ „Медлайн“ Пловдив

Пловдив. Клиничната лаборатория на МБАЛ „ Медлайн “ предлага на своите пациенти опция за проучване на характерни IgG и IgM антитела за прекарана зараза със SARS – COV – 2 вирус и добит имунитет, оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от лечебното заведение. Тестът е с висока сензитивност и специфика, прави се 45 дни след преболедуване и изисква венозно взета кръв.

Измерването на количеството антитела е уместно и за скрининг на преболедували инфекцията, за имунизирани, както и за искащи да дарят плазма, която да бъде употребена при лекуването на тежко заболели.

С различен количествен тест за доказване на обезвреждащи антитела против шипчестия (spike) протеин се дефинира количеството на IgG антитела против Receptor binding domain (RBD) на S-протеина, т.е. против тази част от вируса, която го свързва с клетката гостоприемник. Те блокират вируса, преди да се прикрепи и да навлезе в клетката.

Точно тези антитела се синтезират в организма след ваксина и към този момент имат най-голямо значение за положението на построения имунитет. В лабораторията на МБАЛ „ Медлайн “ до този миг са правени проучвания на ваксинирани с имунизацията на „ Пфайзер “, а резултатите демонстрират отличен имунен отговор.

Освен това лабораторията прави и бърз тест за антитела – скрининг дали има или не антитела. Подходящ е за пациенти, инфектирани преди 2-3 седмици и са в остра форма на заболяването. Тестът е скринингов и при позитивен резултат на IgM имуноглобулините би трябвало да се направи наложително и PCR, с цел да се удостовери или отхвърли настояща зараза.

Резултатите от всички проби се получават същия ден. Цената на количествения апаратен тест е по 20 лева за IgM и IgG, а бързият скринингов тест се работи на плочка и
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР