Пловдив има шанс да вземе няколко статуетки в Националния конкурс

...
Пловдив има шанс да вземе няколко статуетки в Националния конкурс
Коментари Харесай

Три пловдивски хотела - претенденти за Сграда на годината


Пловдив има късмет да вземе няколко статуетки в Националния конкурс " Сграда на годината ". Жилищни и публични здания, както и градски хотели са номинирани в няколко категории в конкуренцията за най-хубава постройка на 2022 година.

Номинациите са към този момент факт и Пловдив има своите мощни кандидатури. В момента тече гласоподаване за „ Сграда на публиката “, а на 15 декември се чака да се организира формалната гала по връчване на премиите на „ Сграда на годината 2022 “.

Целта на Конкурса е да отличава най-хубавите достижения при реализация на модерни сградни планове и планове, свързани с развиването на градовете през съответната година, както и обвързваните с реализацията им вложител, проектант и строител. Част от плановете не са за новоизградени здания, а за положителни практики по реституция и консервация. 

Вижте претендентите от Пловдив по категории:
Градски хотели
Най-силно пловдивско посланичество има в категорията за " Градски хотели ". Цели три кандидата, отворили порти под тепетата през 2022 година, ще се състезават за купата. 
Визуализа Резиденс Хотел
Съживяването на тютюнева фабрика " Орел " като бутиков хотел е ентусиазъм за това по какъв начин да се опазва, възвръща и употребява архитектурното завещание на Пловдив.  Сградата е пocтpoeнa пpeз 1890 година oт тютюнoтъpгoвцитe Димитъp Cтaвpидиc и Димитъp (Mapинoв) Mapдac пo пpoeĸт нa итaлиaнcĸи apxитeĸт. Зa вpeмeтo cи фaбpиĸa „ Opeл ” зa тютюн и пaпиpocи e eднa oт нaй-гoлeмитe и нaй-мoдepни в Бългapия. Днес постройката в подножието на Сахат тепе живее нов живот като хотел " Визуализа " и paзпoлaгa c лyĸcoзeн pecтopaнт c тepaca, ĸoнфepeнтнa зaлa, фитнec, 45 cтaи и 7 aпapтaмeнтa нa 3111 ĸв.м, с включени тpи cyтepeнни нивa и пoдзeмен гapaж зa 14 aвтoмoбилa. Автори на плана са арх. Веселин Русев и арх. Бояна Русева. Инвеститор е " Визуализа " ООД. 
Прочетете още


 
Double Tree by Hilton Plovdiv Center
Новият хотел Double Tree by Hilton Plovdiv Center се намира в централната част на Пловдив, в непосредствена непосредственост до Голямата базилика, Малката базилика и архитектурния отбор „ Старинен Пловдив “. Сградата се състои от седем съществени надземни етажа и мансарден етаж. Хотелът има общо 154 хотелски стаи, 8 хотелски жилището, няколко ресторанта, кафенета, конгресен център, две конферентни зали, спа център, фитнес и всичко належащо за първокласен престой. Всяка стая разполага с първокласна баня, обзавеждане, климатизация и вентилация, ръководство с надзор на достъп. Инвеститор е " Витус ", архитектурното бюро в " Проарх ", а реализатор е " Сиенит мениджмънт ". 


Хотел Вила Флавия
Хотелът, който се намира на ул. " Отец Паисий ", е въображаем като място за среща сред минало и настояще, остаряло и ново, в сърцето на хилядолетен град и в „ обвивка “, изтъкана в духа на сецесиона. Той се разпростира на четири равнища над партера, на които са разположени 11 стаи, 1 студио и 2 просторни и светли жилището. Най-отличителното на хотела, е че надълбоко под него има необикновено архитекутно благосъстояние - изложена е отчасти разкритата римска баня. Там човек може да се придвижи в отминала ера, да разбере „ тайните “ технологии на римските строители или да усети релаксиращата атмосфера в имперските терми. Този древен свят е наличен и образно през стъклен елипсовиден отвор, интегриран в пода на партерното равнище. Проектът е дело на " Архитектурно-дизейнерско студио ", вложител е " Комихрис ", а реализатор " Ейприл Строй ". 


Социална инфраструктура - просвета, просвета и обучение
В тази категория за здания с значими публични функционалности, Пловдив има номинация на две здания.
Реставрация и реновиране на градска художествена Галерия
Градската художествена изложба на ул. " Съборна " беше открита тази година след цялостна реституция на постройка, проектирана от Йосиф Шнитер и издигната през 1881 година за Девическо учебно заведение. Днес тя е със статут на архитектурен монумент на недвижимото културно завещание от категория „ локално значение “. В първичното си положение постройката не позволяваше оптимално потребление на площите за главното предопределение на една художествена изложба. Днес фасадите са реставрирани до истинския им тип, като посредством технология и остарели фотоси са употребявани достоверните цветове. Сградата към този момент е дом на богата художествена сбирка. Авторският екип е формиран от: арх. Петко Костадинов арх. Росица Митева арх. Иван Костадинов арх. Ангел Чуруков от  " Арко Тийм ", а реализатор е фирмата " Николай Ом ".



 
Център по Растителна Системна Биология и Биотехнологии
Център (ЦРСББ) в Пловдив е основан, за стане водещо място за научно изследователска-дейност в региона на растителните науки в Европа. Новоизграденият кампус на центърa за върхови достижения се състои от проучвателен корпус от две секции – лаборатории и профилирани помощения, административен корпус, оранжерии за развъждане на растения с пробни цели и образователен корпус – конферентна зала с 300 места, 4 образователни зали 80 места за осъществяване на образование и събития, ресторант, кафетерия и рецепция. Общата разгъната застроена повърхност (РЗП) на постройката е 10 033 кв.м. Архитектурата е дело на " Арконт ", а реализатор е " ГБС Пловдив ". Центърът бе построен с европейски средства. 


Жилищно строителство 
Пловдив има номинирани четири здания за жилищни здания, като състезанието отделя три категории съгласно размера на строителството. Пловдив Сити парк, Магнолия резидънс, Тоскана Резидънс са измежду кандидатите. 

Четвъртата е жилищна постройка на ул. " Цар Асен ", в която частично се вписват фасадите на едноетажна къща от началото на ХХ век.  

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР