Пловдив е най-старият обитаван и до днес европейски град, а

...
Пловдив е най-старият обитаван и до днес европейски град, а
Коментари Харесай

Изложбата на Марица: Как равнината на седемте хълма се пре...

Пловдив е най-старият населяван и до през днешния ден европейски град, а неговата архитектурна история е богата и разнообразна. Всеки ден пловдивчани минават около постройките, които носят почерка на разнообразни столетия и всяка от тях има своята културна и естетическа стойност.

Новата галерия на вестник „ Марица “ и „ Хермес медия “ показва постройките, които са тясно свързани с богатото културно и историческо завещание на Пловдив, само че и тези, които основават новия образ на града. Поредната ни самодейност се назовава „ Архитектурата на модерния град” и в нея има място за най-хубавите мостри, които пазят и надграждат архитектурните обичаи и със своя образ вършат града под тепетата незабравим и несравним: това са модерните жилищни здания, търговски центрове, офис и промишлени постройки.

Експозицията от поредицата " Пловдив през годините " може да видите на Римския стадион.

В римско време благоустрояват улиците и прокарват първото водоснабдяване

Пловдив лежи върху културни пластове, които са трупани съвсем 8000 години. Техните структури могат да се видят и през днешния ден в античните улици, в линиите на Римския стадион, в пилоните на Акведукта. Също по този начин в старите крепостни стени, върху които са стъпили красивите възрожденски къщи на Старинен Пловдив.

Траките първи населили „ равнината със седемте хълма “. Археолозите откриват първите форми на живот - селищни могили от VI хилядолетие прочие н. е. Това са земнонасипни платформи, на които са построени първите къщи/колиби, направени от колове (дървена арматура) и измазани с кал/глина. Те оформят динамична пространствена комбинация, с център крепостта на Небеттепе.

В 342 година пр.н.е. Филип II Македонски завладява Евмолпия. Той подхваща строителството на първите крепостни стени, трансформирайки акропола в акрополис, т.е. „ високия град “.

След него Рим „ идва “ в провинция Тракия с одобрен и прилаган навсякъде повсеместен урбанистично-архитектурен модел на град. Структурата на града е рационална - ортогонална (правоъгълна), проведена по отношение на две основни улици. Там, където те се пресичат под прав ъгъл, е Форумът - центърът, към който се провежда общественият живот, с религиозни и всемирски здания, търговия, обучение, просвета - спектакъл, спорт - стадион, забавление - амфитеатър. В римско време благоустрояват улиците и прокарват първото водоснабдяване - акведукт, канализация. Тримонциум е построен в пълнотата на този типичен модел. Неслучайно Лукиан го назовава „ най-големият и най-красивият от всички градове на Тракия “!



Възстановка на първите праисторически селища може да се види в залите на Археологическия музей в Пловдив.



Филип II Македонски завладява града и го назовава на свое име - Филипополис (Ξιλιποπολις). По негово време Пловдив за първи път е наименуван полис - град, в стила на гръцките полиси - акрополни замъци. Във времето, когато римляните управлявали света, отсам минавал античният път Виа Диагоналис, свързващ Рим и Константинопол - Запада и Изтока.



3D възстановка от Форума на Филипопол в книгата-албум " Филипополис “ на археолога Елена Кесякова и историка Димитър Райчев. Форумът съставлява комерсиалният, административен и набожен център на античния Пловдив. Разположен на повърхност от 20 хектара, той е най-големият на територията на страната.



Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР