Пловдив. Детският пленер под мотото Деца рисуват Дядовото село“, който

...
Пловдив. Детският пленер под мотото Деца рисуват Дядовото село“, който
Коментари Харесай

Детският пленер в Дедево става традиционен

Пловдив. Детският пленер под мотото „ Деца рисуват Дядовото село “, който направи своя прощъпулник на провелия се на 6 август т.г. събор в Дедево, да стане традиция. Идеята подсказаха родители, баби и дядовци на дребните рисувачи, взели участие в събитието. Организаторите прегърнаха предлагането и дадоха обещание креативната самодейност да стане част от годишния Традиционен дедевски събор.

32 деца рисуваха Дядовото село на първия детски пленер, с който стартира съборът в Дедево, повел се на 6 август т.г. Най-малкият участник – Николай, на 2 години и половина, обра овациите с нереалната си рисунка.

Най-големият – Пресияна, на 17, пресъздаде в акрилна техника над 100-годишния локален параклис „ Свет Дух “ с аязмо и оглави бъдещата група на младежите пленеристи. Невръстните художници впечатлиха публиката, измежду която и майстори на четката, с претворените върху белите листове цветни показа за Дядовото село.

От подредените в обща галерия техни рисунки върху тухлената стена оживяха къщи, деца, ливади, кучета, птици, цветя, висини с дъги и слънца, реки, гори, храмове… и даже една подводница! Три от рисунките бяха изплатени, а парите – дарени за реставрацията на старинната Христова плащаница на параклис „ Св. Дух “. Останалите произведения от първия детски пленер в Дедево ще се пазят в архива на бъдещия креативен център в селото.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР