Пловдив да има нов площад – Театрален, е предложила Сюзанна

...
Пловдив да има нов площад – Театрален, е предложила Сюзанна
Коментари Харесай

Пловдив ще има нов площад – „Театрален“

Пловдив да има нов площад – „ Театрален ”, е предложила Сюзанна Василевска, шеф на Драматичен театър-Пловдив. Пространството е сред ул. “Лейди Странгфорд “, ул. „ Ангел Букурещлиев “ и ул. “Цариброд “. Чрез този акт, в навечерието на Световния ден на театъра – 27 март,ще се отдаде дължимото самопризнание на създателите, занимаващи се с театрално изкуство в Пловдив, показват от театъра.
През 1881 година в Пловдив е основан първият професионален спектакъл в България.Вдъхновител на концепцията е самият Иван Вазов, който аргументира потребността от български професионален спектакъл във вестник “Народний глас ”.През същата година двама французи, на име Босси и Брюн,превръщат някогашна бейска къща, находяща се в подножието на Сахат тепе, наоколо до днешните улици „ Лейди Странгфорд “, „ Пролет “, „ Ангел Букорещлиев “ и „ Цариброд “ в хотел. За да се конкурират с два други хотела в града и да оферират нещо по-различно, те вземат решение да създадат в двора на къщата нова постройка – за театрални представления. Така се появява първият сценичен салон у нас, носещ името Международен спектакъл „ Люксембург “. Салонът е обзаведен по модела на задграничните театри. Общият брой на местата е 364, 300 от които са ситуирани в партера и 64 са в обособените 17 ложи. Зрителната зала е украсена с мраморни бюстове на 17 типичен писатели – Софокъл, Еврипид, Шекспир, Корней, Шилер, Гьоте и други Театърът разполага с гримьорни за артистите и дрешник за връхните облекла на феновете. Откриването се е състояло на 24 март 1881 година с зрелище на пътуваща гръцка натрупа и пиесата „ Луиза Милер “на Шилер.На 8 декември същата година, Дружеството на служащите от Дановата печатница, с присъединяване и под режисурата на Стефан Петков Попов, показва в спектакъл “Люксембург ” пиесите “Стоян челник ” от Добри Войников и “Ревността на Барбуйе ” от Молиер. Така се слага началото на една забележителна театрална натрупа, която през годините не престава да радва публиката си, надграждайки непрестанно постигнатото с нови и нови начинания, в синхрон със актуалните трендове в развиването на театралното изкуство.
Днес Драматичен спектакъл „ Н.О.Масалитинов “ -Пловдив е държавен репертоарен спектакъл и един от водещите културни институти в страната. С неговата натрупа са се утвърдили доста от звездите на българския спектакъл и кино: режисьорите КрикорАзарян, Любен Гройс, Христо Христов, Младен Киселов, Иван Добчев, Николай Ламбрев, Юлия Огнянова; актрисите Цветана Манева, Златина Тодева, Мимоза Базова, Мария Стефанова, Кристина Янева, Невена Калудова; актьорите Стефан Данаилов, Тодор Колев, Мариус Донкин, Руси Чанев, Явор Милушев, Христо Мутафчиев и доста други модерни театрални режисьори и актьори като Стайко Мурджев, Ивана Папазова, Симеон Алексиев, Диана Добрева, Мира Каланова. Не инцидентно спектакълът „ Коприна “ на креативния екип Диана Добрева – режисьор и Александър Секулов– драматург,беше първата българска режисура, включена през 2023 година в формалната селекция на най-голямото театрално събитие в света – Театралната олимпиада в Унгария.
Обособяването на площад „ Театрален “ ще бъде метод да се опази паметта за славната история на първия български трагичен спектакъл, като се продължи и съобщи традицията към бъдещите генерации актьори, режисьори и театрали, призвани да основават най-новата история на един от най-значимите държавни културни институти в гр. Пловдив.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР