Пловдив. Араповският манастир Света великомъченица Неделя“ край Асеновград се превръща

...
Пловдив. Араповският манастир Света великомъченица Неделя“ край Асеновград се превръща
Коментари Харесай

Отец Добромир Костов: Араповският манастир „Св. Неделя“ се превръща в огнище на борбата за църковна независимост веднага след построяването му

Пловдив. Араповският манастир „ Света великомъченица Неделя “ край Асеновград се трансформира в огнище на битката за църковна самостоятелност незабавно след построяването му. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив отец Добромир Костов, свещеник на светата обител, във връзка храмовия ѝ празник. По думите му монасите, населяващи манастира, постоянно са били българи. „ Стенописите, които са изрисувани в храма, също са свързани с този повод на българския народ да придобие своя църковна самостоятелност. Там са изрисувани най-великите архиереи и духовни водачи на българския народ – делото на светите братя Кирил и Методий, както и подиуми от живота на света великомъченица Неделя. Именно монасите, които са били дейни духовници, са създали всичко допустимо този манастир да не бъде подвластен от гръцкото духовенство. Светата обител се е самоиздържала. В манастира е имало щампарница, произвеждали са разнообразни неща и са обработвали земите си. В храма е имало и килийно учебно заведение, в което монасите са обучавали на цялостен интернат над 100 деца на разнообразни небогати фамилии или такива с един родител. Ето по какъв начин и църквата тогава се е грижила за духовното образование и боголюбие на българския народ “, означи отец Добромир Костов. Игуменът уточни, че на територията на Араповския манастир „ Света Неделя “ има построена четириетажна сграда – кула, чиято цел е била при нахлуване и блокада жителите на светата обител да се скрият и отбраняват. Кулата е издигната с даренията на Ангел челник и по тази причина носи неговото име.
Отец Добромир Костов уточни, че строителството на Араповския манастир „ Света Неделя “ е почнало през 1856-та и е приключило през 1859 година. Светата обител е издигната до село Златовръх, като в непосредствена непосредственост се намира аязмо с благословена вода. „ Легендата споделя, че локалният шеф Арап бей е имал щерка, която е била неизлечимо болна. На сън му се явила жена, която му споделила, че в случай че измие детето си в извора с лековитата вода, уважаван от християните и намиращ се в негово притежание, то тогава ще оздравее. Арап бей се вслушал в думите на дамата и извършил заръката ѝ. Дъщеря му оздравяла, а в символ на признателност беят разрешил на локалното население да построи свое светилище, което през днешния ден е точно манастирския комплекс „ Св. Неделя “, сподели още отец Добромир.
Игуменът добави, че по време на Чирпанското земетресение през 1928 година се срутват доста от постройките в манастирския комплекс, както и купола на самия храм. „ Куполът е възобновен три години по-късно, само че не в същинския си архитектурен тип. Стенописите не са в същия жанр, в който са били изрисувани от Георги Данчов – Зографина, непосредствен сподвижник на Васил Левски “, изясни отец Добромир Костов.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР