Пловдив 12-то издание на Международния фестивал за театър и съвременен

...
Пловдив 12-то издание на Международния фестивал за театър и съвременен
Коментари Харесай

Пловдив: 12-то издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ ще се проведе от 30 май до 6 юни в града

Пловдив 12-то издание на Международния фестивал за спектакъл и актуален танц „ Черната кутия “ ще се организира от 30 май до 6 юни в Пловдив. Това заяви пред публицисти заместник-кметът Александър Държиков, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пловдив . „ В тези осем дни ще бъдат показани осем постановки. Програмата включва спектакъл, актуален танц, пърформанс и креативен срещи “, сподели Александър Държиков. В рамките на фестивала ще се проведат 10 събития. Те са от девет държави-Англия, България, Израел, Италия, Корея, Малта, Съединени американски щати, Украйна и Чехия. Това сподели Слава Младенова, артистичен шеф на фестивала. Официалното разкриване на „ Черната кутия “ е на 30 май, сряда, от 19 часа в Камерната зала на театъра, с премиерната режисура на Драматичен спектакъл Пловдив – „ Наемателят “, продукция на пловдивския спектакъл. „ Постановката е осъществена на територията на мистерията. Трима другари отдават жилището си чартърен в очакване на четвъртия наемател. Появява се някой, който те в никакъв случай не са виждали до този миг. Той се споделя Владимир и носи своите секрети. Още със самата си поява той стартира да вкарва нов ред в къщата “, описа Слава Младенова. Тя разяснява, че почетен посетител на 12-тото издание фестивала е водещият български сценичен режисьор Диана Добрева.
От 4 юни стартират обичайните танцови вечери от фестивала. „ Тогава ще бъдат показани три неща-от Украйна, от Израел и Съединени американски щати. Първото е “What Is Jazz “ на Алина Сокулска от Украйна. Тя миксира суинг, блус, бийтбокс, афро и латино. Тя прави доста забавни опити с формата. Следващото събитие е “I Saw A Fish In The River ” на Lior Lazarof от Израел. Това което е особено за нея е, че изследва придвижването и връзката му с нереалния свят, който е основан посредством танца. Последното събитие е от Autumn Eckman Dance от Съединени американски щати, една компания, която е основана през 2015 година. Те ще покажат техния дует Sardine ”, сподели Слава Младенова.
Събитието е част от културния календар на община Пловдив. Партньори на фестивала са и други институции, като Министерството на културата, посолството на Израел, посолството на Съединени американски щати, Италиански културен институт, почетно консулство на Чехия.
Недялко Славов, уредник на събитието, уточни, че за селекцията на Международния фестивал за спектакъл и актуален танц „ Черната кутия “ тази година са подадени над 600 поръчки от целия свят, като определените представления са 10. „ За 12 години се направи трансфер от над 40 страни от всички континенти без Африка. Това е едно извънредно достижение, тъй като театрални и танцови прехвърляния извънредно мъчно се вършат “, сподели Недялко Славов. Той добави, че уредниците са подготвени с фестивала и за следващата година, защото планирането на подобен вид създатели е доста комплициран, ангажиращ, тъй като те си възнамеряват времето за напред. Недялко Славов особено благодари на Община Пловдив за партньорството и поддръжката.
Весела КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР