Плотхаунд, известен още и като Американски Кръвоследник, се смята за

...
Плотхаунд, известен още и като Американски Кръвоследник, се смята за
Коментари Харесай

Плотхаунд

Плотхаунд, прочут още и като Американски Кръвоследник, се счита за чисто американска порода гончета. Това е красиво куче с голям ресурс от сила и е уместно както за лов, по този начин и за развъждане в качеството му на домакински любим.

История на Плотхаунд

Историята на породата Плотхаунд стартира през 1750 година, когато германецът Йохан Плот идва в Америка и взема решение да сътвори нова порода ловен кучета. За основа на породата той взима Блъдхаунд, които кръстосва с разнообразни типове гончета. След гибелта на основателя на породата, която носи неговото име, децата, а по-късно и внуците на Йохан Плот не престават делото му, като последователно усъвършенстват от ден на ден качествата на Плотхаунд.

В продължение на към 200 години върху усъвършенстването на породата Плотхаунд работят седем генерации от семейство Плот. Първоначално концепцията на основаването на породата била тези умни и енергични кучета да се употребяват при лов на едри животни като мечки, вълци или диви свине. С течение на времето обаче кучетата от породата Плотхаунд потвърдили своите качества и при лов на по-дребен дивеч, по тази причина през днешния ден се употребяват за лов както на едри, по този начин и на по-дребни животни. Плотхаунд сполучливо се употребява и при лов на пуми.

Стандарт на Плотхаунд

Плотхаунд е мускулесто куче, което е с красиво съразмерно тяло. Мъжките представители на породата доближават до 61 сантиметра височина и тежат до 25 кг, женските стават високи до 58 сантиметра и тежат до 22 кг. Плотхаунд е с добре развъртян гръден панер и спретнат стомах. Муцуната на Плотхаунд е издължена и не изключително необятна, с черен нос. Зъбите на Плотхаунд са едри, челюстите са мощни. Горната джука на Плотхаунд е провиснала и покрива долната.

Очите са овални, кафяви на цвят и към тях козината може да е черна. Ушите на Плотхаунд са дълги, едри и клепнали. Крайниците на кучетата от тази порода са дълги и мускулести. Опашката е дълга и покрита с къса четина. Козината на тялото, крайниците и главата е къса, плътна и гладка. Тя е мека на пипане. Козината на Плотхаунд е кафеникава с черни линии и пръски, от което наподобява на тигрова. Допустимо е козината на Плотхаунд да е червеникаво кафява с тъмни линии, както и кремава или кафява, а също по този начин и пясъчна, без по нея да има линии. По козината на Плотхаунд може да има бели петна.

 Куче Плотхаунд

Грижи за Плотхаунд

Плотхаунд има голям ресурс от сила и изпитва потребност да я изразходва. Затова е добре Плотхаунд да живее на двор, а в случай че е в апартамент, да се разхожда два пъти на ден по към два часа, както и да се пуска да тича на воля най-малко един път седмично.

За Плотхаунд е значимо да върви на лов, с цел да се усеща добре. Ако това не е допустимо, е добра концепция Плотхаунд да взе участие в разнообразни типове надпревари за кучета, с цел да може да се усеща потребен и да има упоритостта да се състезава с останалите. Ако взе участие в игри, които наподобяват на лов, Плотхаунд ще е доста благополучен. Козината на Плотхаунд няма потребност от огромни грижи, задоволително е два пъти седмично да се мине с влажна забрадка, с цел да се отстранят непотребните мъртви косъмчета.

Обучение на Плотхаунд

Плотхаунд се поддава на образование елементарно, тъй като има вродено предпочитание да научава нови неща. Възможно е обаче Плотхаунд да прояви прочут дебелоглав по време на образованието, по тази причина е добре към кучетата от тази порода да се подхожда изрично, само че без да се постановат физически санкции.

Хранене на Плотхаунд

Плотхаунд не е придирчив във връзка с храната и на драго сърце ще хапва както натурални артикули, по този начин и консервирани или гранулирани храни за кучета с високо качество, с цел да му обезпечат нужните субстанции за мускулатурата и козината му. Плотхаунд може да се храни с дивеч и разнообразни типове месо, като се изключи овнешкото и свинското.

Менюто на Плотхаунд може да се добавя с извара, кисело мляко, сварени яйца, разнообразни типове плодове и зеленчуци, сварен ориз. Не е добре да се дава на Плотхаунд сурово месо, пушено месо и колбаси, пушена риба, пържена и сладка храна, тестени и захарни произведения, пикантни и прекомерно солени храни. Не се предлага да се дава на Плотхаунд прясно мляко, както и тръбни кокали, които могат да провокират перфорация на стомаха и червата на кучето.

 Порода Плотхаунд

Заболявания на Плотхаунд

Плотхаунд е крепко куче, само че все пак може да страда от някои генетично обусловени болести. Плотхаунд може да има тазобедрена дисплазия, да страда от проблеми със ставите, както и от болести на очите и на стомаха.

Любопитни обстоятелства за Плотхаунд

Когато взе участие в лов, Плотхаунд е съсредоточен на 100 % и нищо друго не го интересува. За него е значимо единствено едно - да помогне на стопанина си да откри плячката. Плотхаунд е извънредно бърз и със светкавични реакции. Той може да тича дълго по пресечена околност, когато преследва плячката. Плотхаунд има характерен глас, по който може да се разпознае измежду другите ловни породи, защото е по-висок и внезапен. Плотхаунд е извънредно самоуверен и не се опасява от нищо, когато е на лов. Невероятното подушване на кучетата от породата Плотхаунд им разрешава да работят и по студена диря и постоянно да откриват плячката.

Плотхаунд може да прескача високи трудности, а също по този начин добре плува, като може да преодолее огромно разстояние по вода. След като стигне до дивеча, Плотхаунд стартира да лае, с цел да алармира за местоположението му, само че може съща по този начин и да го нападна, защото не сдържа вродената си завист към плячката.

Интересен факт е, че през 1989 година Плотхаунд е оповестено за публична порода на Северна Каролина.

Недостатъци на Плотхаунд

Плотхаунд може да прояви експанзия по отношение на непознати, изключително в случай че реши, че те съставляват опасност за него или за стопанина му. Плотхаунд не може дълго време да стои заключен в апартамент, защото ще се изнерви и може да стартира да унищожава интериора, с цел да се опита да излезе.

Същото може да се получи и в случай че кучето не получава задоволителна опция да изразходва силата си. Плотхаунд може да прояви експанзия по отношение на други животни, тъй че мъчно ще може да живее с котки или по-дребни породи кучета, защото може да ги приема за плячка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР