Плевен. След поредица от заседания академичните ръководства на медицинските университети

...
Плевен. След поредица от заседания академичните ръководства на медицинските университети
Коментари Харесай

Ректорите на медицинските университети с общо становище за проекта за Национална карта на висшето образование в Република България

Плевен. След поредност от съвещания университетските управления на медицинските университети в Република България, представлявани от своите ректори, се сплотиха към общо мнение, съдържащо оферти за промени и допълнения в плана на Национална карта на висшето обучение в Република България. Това оповестиха от Медицинския университет - Плевен .

В мнението под стимулираните си оферти се подписваха ректорът на МУ-София акад. проф. Лъчезар Трайков, ректорът на МУ-Варна проф. Валентин Игнатов, ректорът на МУ-Пловдив проф. Марияна Мурджева и ректорът на МУ-Плевен проф. Добромир Димитров. Официалният документ е изпратен до Президента на Р България, до министър-председателя, до министъра на образованието и науката, министъра на опазването на здравето, ръководителя на Българския лекарски съюз и ръководителя на Българския зъболекарски съюз.

В тази връзка, ректорите са безапелационни, че желанията за откриване на частни медицински висши учебни заведения (ВУ) и филиали, са в прорез с държавната политика по здравно обезпечаване и гарантиране на качеството на медицинските и здравните грижи на популацията. Съществуващото териториално систематизиране на висшите медицински учебни заведения покрива потребностите и е съобразено с административното и териториалното разделяне в страната. Създаването на нови частни структури в системата на висшето обучение тук-там, където съществуват одобрени държавни такива, е развой, който беше следен неконтролирано в системата на опазването на здравето и сподели своята неефективност.
Ректорите на медицинските университети оферират въвеждането на строго регламентиран съгласувателен режим при желание за откриване на нови държавни висши учебни заведения по професионалните посоки „ Медицина ", „ Дентална медицина " и „ Фармация " и сродни специалности от контролираните специалности. Те са безапелационни, че това би трябвало да се случва при едновременното осъществяване на следните условия: броят на настоящите студенти на национално равнище е над 99% от избрания от НАОА капацитет; нуждата от увеличение на броя на обучаваните студенти в съответния регион е съгласувана с Министерство на здравеопазването, в сходство с националната здравна карта; има позитивно мнение от МОН в осъществената предварителна оценка на въздействието от откриването на съответното ново държавно висше учебно заведение (филиал, факултет, колеж) върху степента на сходство на профилната и териториална конструкция на висшето обучение със социално-икономическото развиване и потребностите на пазара на труда.

Като допълнение, ректорите и университетските управления на медицинските университети в страната молят да се подхващат законодателни начинания за налагане на мораториум за разкриване на нови академични лечебни заведения, както и на мораториум за придобиване на статут на научни организации в съществуващите здравни заведения.
Становището на ректорите на медицинските университети е съобразено с правната и стратегическа основа на Националната карта на висшето обучение в Република България (НКВОРБ). Тя е създадена в сходство със Закона за висшето обучение и Стратегията за развиване на висшето обучение в Република България за интервала 2021 – 2030 година. С приемането на НКВОРБ се вкарват националните политики във връзка с развиването на профилната и териториална конструкция на висшето обучение. НКВОРБ е създадена в изискванията на настоящи нормативни актове, обвързващи субсидирания от страната банкет в държавните висши учебни заведения, както и тяхното финансиране от държавния бюджет със серия от фактори, в това число отчитащи качеството на образованието, реализацията на приключилите на пазара на труда, оценката за научната активност, както и получената оценка за програмна акредитация на професионалните посоки.
В своите решения и оферти ректорите на медицинските университети са водени от публичния интерес за обезпечаване и поддържане на високо качество на висшето здравно обучение и развиване на здравната просвета в страната. Целта е да се предотвратят отрицателни трендове, свързани със намаляване на качеството на образованието и научните проучвания, каквито са позволени от висши учебни заведения в други професионални посоки. Обучението по медицина и упражняването на здравната специалност са в непоколебим регулаторен режим, поради спецификата на медицинските действия като услуга в интерес на обществото, обезпечена от страната. Тези условия предопределят нуждата от използването на по-специален режим от страна на способените министерства при разкриването на нови висши учебни заведения, филиали и факултети.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР