Плевен. Ръководството на Медицински университет (МУ) - Плевен ще отбележи

...
Плевен. Ръководството на Медицински университет (МУ) - Плевен ще отбележи
Коментари Харесай

МУ - Плевен отбелязва 100 години от рождението на първия ректор и основател на висшето училище проф. д-р Недко Кючуков

Плевен. Ръководството на Медицински университет (МУ) - Плевен ще означи тържествено от 13.00 ч. в Ректората 100 години от рождението на първия ректор и създател на висшето учебно заведение – проф. доктор Недко Кючуков (22.06.1921 – 19.02.2010 г.). Това оповестиха от пресцентъра на университета . Специални посетители във връзка на значимата годишнина ще бъдат брачната половинка на проф. Кючуков - проф. доктор Евгения Йорданова, прочут хематолог, и синът му – доцент доктор Георги Кючуков, неврохирург. Паметната дата е мотив плевенската академична общественост да се преклони пред делото на създателя и да си напомни смисъла на постигнатото от него по време на 12-годишното му ръководство – от 1974 до 1986 година. По мотив на годишнината ректорът проф. доктор Добромир Димитров започва процедура Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „ Д-р Георги Странски “ – Плевен да носи неговото име, каквото е и желанието на фамилията на проф. доктор Недко Кючуков. На празника на Университета през 2021 година – 31 октомври - публично ще бъде открит и монумент на първия ректор в Спортния комплекс, който също носи неговото име.

Проф. доктор Недко Кючуков е считан за самобитен татко на плевенския Медицински университет. Той е един от основоположниците на неврохирургията в България. Основател е на неврохирургичните клиники във Варна и Плевен. Почетен ръководител е на Българското неврохирургично сдружение.

Недко Кючуков е роден в Ямбол на 22 юни 1921 година, потомък е на бежанци от село Аврен в Беломорска Тракия. Недко Кючуков учи в ямболската гимназия. След завършването на междинното си обучение отива в казармата в Шумен. Там го арестуват за политическа антифашистка активност. Около три години бъдещият професор прекарва в Сливенския затвор, а комунистическият прелом през 1944 година му връща свободата. Записва се в Софийския медицински университет, там среща дамата на живота си Евгения Йорданова. Завършва медицина през 1950 година Още преди формалното си дипломиране към този момент е поканен на работа във Военната болница. Там специализира в новосъздадената Клиника по неврология и неврохирургия при проф. Савов. След близо 15 години напуща Военна болница, тъй като е поканен в новосъздадения Медицински институт във Варна да сътвори там Клиника по неврология и неврохирургия. След време Недко Кючуков става част от управлението на института, отговаряйки за лечебно-диагностичната активност.

През 1974 година е взето решение да бъде открит факултет на Медицинска академия в Плевен. За негов пръв декан е поканен проф. Недко Кючуков. Първата задача на професора е да се заеме с построяването на база за образователната и здравна активност на новосъздадения факултет. Най-напред бъдещите медици са настанени в Техникума по дървообработване в Плевен. Започва огромна реорганизация на постройката на учебното заведение и на Окръжна болница – тя става университетска база. През есента на 1974 година стартират постоянните образователни занятия на първия випуск от 250 студенти на висшето учебно заведение. Построява се студентско общежитие с 250 кревати, а с труда на преподавателите и студентите – съвременна спортна зала и четири лекционни аудитории.

Следващите пет години се разкриват още 24 катедри, 14 от които клинични. Развитието на медицински факултет Плевен през първите години от неговото битие се обрисува от три основни посоки – учебно-преподавателска, лечебно-диагностична и научно-изследователска активност.

На 1 март 1974 година е основана първата катедра по неврология и неврохирургия, Проф. доктор Недко Кючуков взе участие в основаването на Клиниката по неврохирургия както с научния си потенциал, по този начин и във физическото й изграждане. Редовно в почивните дни се провеждат бригади от асистенти и шефове на катедри, които носят тухли и пясък, копаят, строят клиниката. Затова и брачната половинка му споделя, че Неврологичното поделение при Университетската болница напълно безусловно е минало през ръцете на мъжа й. Проф. Кючуков е направил над 6 000 черепно-мозъчни интервенции, обучил е и няколко хиляди студенти и специализанти. Отново на правилото на бригадите са издигнати спомагателните постройки, нужни за образованието на студентите в базата на някогашния колеж. С течение на времето висшето здравно заведение в Плевен се снабдява с фрагменти, оборудва се с инсталация. Най-много експерти са привлечени от София, Варна и Пловдив. Хабилитираните преподаватели са пристигнали и разкрили свои профилирани катедри, назначили са асистенти и организирали образованието в тях. Съпругата му, доктор Йорданова, оглавява Катедрата по вътрешни заболявания, основава Клиниката по хематология. Проф. Кючуков оглавява факултета, който през 1979 година прераства във Висш Медицински институт, в продължение на 12 години, в началото като декан, а след това и като ректор. Той остава отпред на образователното заведение до пенсионирането си през 1986 година

Ръководството на плевенската Алма Матер, за която проф. доктор Недко Кючуков е направил толкоз доста, прави всичко допустимо името и делото му да се помнят и от идващите генерации. През 2013 година реновираната спортна зала на Медицинския университет в Плевен се назовава Спортен комплекс „ Проф. доктор Недко Кичуков “ – на името на създателя и първи ректор на висшето образователно заведения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР