Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи единодушно разглеждането по

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи единодушно разглеждането по
Коментари Харесай

ВСС отложи разглеждането на предложенията за освобождаването на Гешев

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) отсрочи единомислещо разглеждането всъщност на основанията в предложенията за освобождение от служба на основния прокурор, направени от служебния министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов и от сегашния министър Надежда Йорданова. Това се случи по предложение на представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев.
Преди съвещанието на Висш съдебен съвет през днешния ден министърът на правораздаването разяснява, че би трябвало да има спор всъщност по позволените учредения, макар висящото дело пред Върховния административен съд (ВАС). След привършване на делото би трябвало да се продължи по позволените учредения.
Боян Магдалинчев уточни, че съвещанието би трябвало да се отсрочи, до момента в който влезе в действие определението на Върховен административен съд във връзка жалбата на министър Надежда Йорданова против отхвърли на Висш съдебен съвет да прегледа в целокупност част от основанията в предлагането ѝ за премахване на основния прокурор.
По думите му в противоположен случай, в случай че в този момент се организира съвещание, би се стигнало до изговаряне по елементи от предлагането на министър Йорданова, а вероятно, след дефинитивно решение на Върховен административен съд, и по отхвърлените все още учредения.
Надежда Йорданова разяснява, че към 4 май, когато се взе решение за насрочване на съвещанието за днешната дата, събитието за формирано дело пред Върховния административен съд е било известно. „ Тогава не беше взето поради това събитие, очевидно има смяна във вижданията “, добави тя.
„ Няма смяна в моите визии. Ако има смяна, не е от мен “, отговори основният прокурор Иван Гешев. Той добави, че държи предложенията за отстраняването му да бъдат прегледани - както тези които са позволени от Висш съдебен съвет, по този начин и недопуснатите.
Министър Надежда Йорданова апелира пред Върховен административен съд отхвърли на Висш съдебен съвет да прегледа в целокупност част от основанията в предлагането й за премахване на основния прокурор. В понеделник съдът излезе с решение, че отхвърля жалбата, с изключение на в частта по проблема „ Жоси “, като указа на Висш съдебен съвет да го прегледа всъщност, само че единствено за интервала, след който Иван Гешев е встъпил в служба като основен прокурор. Министърът съобщи през вчерашния ден пред публицисти, че ще апелира решението на Върховен административен съд, право да апелира има и Висш съдебен съвет.
Във връзка с предлагането на министър Йорданова, на 4 април Висш съдебен съвет разиска девет условия, на чието съображение се желае предварителното освобождение на основния прокурор. Едно беше отхвърлено напълно (казусът „ Жоси “), за други три се одобри, че са отчасти възможни, а останалите пет са напълно възможни и постоянни.
По време на съвещанието през днешния ден Гражданско съдружие „ Боец “ внесе във Висш съдебен съвет искане за оставка на основния прокурор Иван Гешев, подписано от 10 000 души.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР