Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) реши да сезира сезира

...
Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) реши да сезира сезира
Коментари Харесай

Мандатът на съдебния инспекторат стигна до КС, решението ще важи и за ВСС

Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) реши да сезира сезира Конституционния съд с въпрос, който от дълго време витае в правосъдната система, а и в Народното събрание - може ли инспекторите в Инспектората на Висш съдебен съвет (ИВСС), както и основният правосъден контрольор Теодора Точкова, да извършват функционалностите си в изискванията на изминал мандат или тази процедура е противоконституционна и актовете на инспекторите са противозаконни.

Въпросът надалеч не опира единствено до Инспектората, решението ще има отношение и към Висшия правосъден съвет. Казусите са идентични - и двата органа са с организиран в конституцията мандат и, в случай че Конституционен съд одобри, че e конституционно нетърпимо инспекторите да реализират функционалности и след приключване на мандата им, това би следвало да важи и за Висш съдебен съвет.

Мотивът, с които Инспекторатът работи при изминал мандат е, че Народното събрание не е избрал нови инспектори - към този момент две години, а тъй като някой би трябвало да извършва тази функционалност, затова актуалните инспектори ще не престават да заемат длъжностите до избора на нови. Хипотетично това значи, че те могат да стоят на постовете си безпределно - за избора на инспекторите към инспектората се изисква квалифицирано болшинство от гласовете на ⅔ от народните представители, което болшинство е труднопостижимо даже и в предходните доста по-хомогенни парламенти и постоянно е било обект на пазарлъци. В резултат на това изборът на правосъдни инспектори и основен контрольор не се прави въз основата на професионални качества и интегритет, а всяка партия безпроблемно си вкарва в този орган " своята квота " от партийно-съдебна номенклатура, както и подмолно прокарани апаратчици, изпълняващи поръчки на избрани лобита. (

Абсолютно същото важи и за парламентарната квота от Висшия правосъден съвет - 11 индивида, избирани с квалифицирано болшинство от ⅔ депутатски гласа. Предстои промяна на Висш съдебен съвет, чийто мандат изтича през есента. Съдебната власт към този момент задвижи своите избори - поотделно на съдийската, прокурорската и следователската квота. В Народното събрание няма и знак, че се приготвя избор на парламентарната квота във Висш съдебен съвет и на всички е ясно, че тя няма да мине без спазаряване с опозицията от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Въпросът е какво ще се случи, в случай че Народното събрание не избере в точния момент своите 11 членове на новия Висш съдебен съвет преди приключването на мандата на сегашните членове - ще има ли изобщо нов Висш съдебен съвет и по какъв начин ще се конституира той.
Реклама
Пленумът на Върховен административен съд желае от Конституционен съд тълктуване на два въпроса:

Прекратяват ли се пълномощията на основния контрольор и с инспекторите от ИВСС с приключване на мандата им или те не престават да извършват своите функционалности до момента в който Народното събрание избере нов основен контрольор, надлежно инспектори? Допустима ли е изобщо догадка, при която да спер за неопределен срок активността на ИВСС заради приключване на мандата и бездействието на Народното събрание?

Съдиите сочат, че това не е първият сходен случай с ИВСС - предходният основен контрольор Ана Караиванова прродължи да стои на поста си и след приключването на мандата й през януари 2013 година с претекста, че нов основен контрольор не е определен и няма кой да извършва функционалността й. Още тогава съдии започнаха да нападат актовете й през съдилищата с претекст, че те са нелегтитимни откакто са подписани в изискванията на изминал мандат. Върховен административен съд приема едно компромисно решение - че става въпрос за административен орган, който би трябвало да работи в изискванията на непрекъсваемост и по тази причина актовете на Караиванова са годни. Темата беше забравена до неотдавна, само че въпросът още веднъж изникна на дневен ред с проблемите към сегашния инспекторат.

" Поради това, че решението на Върховен административен съд [от 2014 година, б.р.] няма общозадължителна мощ, няколко съдилища в свои решения оспорват компетентността на ИВСС заради приключване мандата на сегашния му личен състав. Застрашена е валидността на актовете на ИВСС, постановявани във времето след приключване на мандата на неговите членове. Поставени под въпрос са и бъдещите дейности на ИВСС, защото са налице не малко случаи, в които се оспорва компетентността на Инспектората ", се споделя в настояването на Пленума на Върховен административен съд.
Реклама
Мандатът на инспекторите в ИВСС изтече преди две години - мандатът на основния контрольор Теодора Точкова изтече на 9 април 2020 година, а мандатът на инспекторите - на 14 март 2020 година Така повече от две години Инспекторатът към Висш съдебен съвет действа нелегално, инспекторите и основният правосъден контрольор реализират пълномощия, които към този момент не имат, а на практика органът не работи, тъй като актовете му биха били нелегитимни и могат да бъдат оспорени.

Факт е, че Инспекторатът ксъм Висш съдебен съвет не е единственият групов орган, който продължава да работи, а членовете му да си получават заплатите и след приключването на мандата, само че разликата с другите сходни органи е, че мандатът на ИВСС е организиран в Конституцията и според трайната процедура на Конституционния съд не може да бъде удължаван, както се случва с доста други регулаторни и контролни органи - КЕВР, КЗЛД, Българска народна банка и други чийто мандати не са категорично посочени в конституцията. В случаите с другите регулатори продължаването мандата до избор на нови членове на органа е уредено категорично в устройствените закони, само че при инспектората такова нещо няма, както и във връзка с Висш съдебен съвет.

Това доста ясно се осъзнава от ръководещите сега, само че от Народното събрание царува цялостно безмълвие по тематиката. Показателно е, че през януари парламентарната правна комисия се накани да започва процедура за избор на нови инспектори, само че тази тематика тихомълком беше извадена от дневния ред.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР