Пленарното заседание на депутатите започна със спорове и напрежение вследствие

...
Пленарното заседание на депутатите започна със спорове и напрежение вследствие
Коментари Харесай

НС ратифицира споразумението между ЕИБ и ББР за заем от 170 000 000 евро

Пленарното съвещание на депутатите стартира със разногласия и напрежение в резултат на вкарване на нова точка в дневния им ред. След едночасов спор народните представители одобриха и на първо, и на второ четене ратификацията на Гаранционното съглашение сред Европейската капиталова банка и България като поръчител по отношение на Договора за финансиране сред Европейска инвестиционна банка и " Българската банка за развиване " ЕАД. Преди дни бе подписано съглашение за заем, провиснал на Българската банка за развиване за дребните и междинни предприятия и предприятия със междинна пазарна капитализация. На първо четене ратификацията беше призната с гласовете на 167 депутати, а на второ с гласовете на 164 народни представители, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Приемането на ратификацията на първо четене докара до разногласия в пленарна зала. От " Възраждане " се опълчиха на толкоз бързото приемане на това съглашение за разлика от техния референдум, който въобще не беше прегледан в зала. Деян Николов от " Възраждане " разяснява, че Росен Желязков е " позор " за ръководител на Народното събрание.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ също сподели, че държанието на ръководителят на Народно събрание Росен Желязков е било срамно във връзка с референдума на " Възраждане " и неговото " Този парламент е позор по доста линии ", уточни той.

Желязков пък им отговори, че " чувството за позор е субективно чувство " и прикани " не бъркайте жанра - това е Народно заседание, не е фейсбук ".

След като депутатите одобриха да гласоподават съглашението и на второ четене, ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ прикани депутата от Движение за права и свободи Хамид Хамид да изясни защо е това съглашение, тъй като някои депутати очевидно не са разбрали. Хамид изясни, че гаранционното съглашение е за " заем за дребните и междинни предприятия, които имат потребност от поддръжка. ", посочи той и добави, че макар опитите на лобистите на Лукойл да саботират приемането му, той все се надява депутатите да поддържат гаранционното съглашение.

Деян Николов от " Възраждане " и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ си размениха реплики. Николов сподели, че е " доста очарователно по какъв начин Движение за права и свободи става да пази ползите на Делян Пеевски. Колкото повече ставате да обяснявате по какъв начин това са пари за дребния и междинния бизнес, толкоз повече лъсва, че откъм гърба има някаква скица. ", сподели Николов. Отговорът от Карадайъ не закъсня. " Колкото до Деян Николов, който показа, че има нещо откъм гърба, ще забележим какво имате господин Николов откъм гърба ", отговори той.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия разяснява, че те са за нисколихвени заеми на ББР и те ще поддържат съглашението. " По-малко политика, а повече поддръжка на една държавна институция, която би трябвало да поддържа дребния и междинния бизнес. ", добави той.

Даниел Лорер от ПП-ДБ се намеси в разногласието и съобщи: " Това, което вършиме сега е да бавите полемиките по бюджета. Единственото, което ви пречи в това съглашение е, че то е в евро, а не в рубли. "

На 11 юли 2023 година бе подписан контракт за финансиране сред Европейската капиталова банка (ЕИБ) и „ Българска банка за развиване “ ЕАД (ББР) за заем, провиснал на Българската банка за развиване, за дребните и междинните предприятия и предприятия със междинна пазарна капитализация в размер на 175 000 000 евро. Заемът има за цел финансиране на планове на дребни и междинни предприятия (МСП) и предприятия със междинна пазарна капитализация (ПСК), в това число планове за запазване на околната среда и за битка с изменението на климата. Условие за отпущането на заема от Европейска инвестиционна банка е даването на държавна гаранция. Ползването на държавна гаранция разрешава на ББР да обезпечи финансиране при удобни условия за стратегии и артикули в поддръжка на българския бизнес. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР