Племенник на Йордан Христов се оказа начело на компанията, която

...
Племенник на Йордан Христов се оказа начело на компанията, която
Коментари Харесай

Газ, Шервиньо и европари: Героите с бутика в Барселона добиват газ и усвояват милиони от Европа

Племенник на Йордан Христов се оказа отпред на компанията, която добива газ от българските залежи в Черно море. Христов стана прочут като брачен партньор на Борислава Йовчева с къщата в Барселона. Близката до ГЕРБ Росица Велкова, която купи нейния бутик „ Шервиньо “ е представител на огромен медиатор на газовия пазар и работи с компанията на племенника Иван Йорданов. Друга компания на „ чичовото “ е снабдител за европроектите извоювани от компании на Йордан Христов.
Идеолог на герберизма: „ И аз желаех бутик на Шервиньо “
„ Имам положителни връзки в Италия и желаех да развъртвам фешън бизнес “ – така Росица Велкова обясни пред БРРД за какво през март 2020 година е купила първокласния бутик Ermanno Scervino в Барселона. Управител на бутика беше някогашната „ Мис Бикини “ Борислава Йовчева, за която се твърди, че има дете от Бойко Борисов.
 Бутикът на Ermanno Scervino в Барселона
Магазинът беше експресно опразнен откакто на 20 февруари 2020 каталунският вестник  информира за следствие на каталунската полиция за пране на пари, в което е забъркано и името на българския министър председател. Разследващите са се интересували от първокласен дом в Барселона за 3 млн. евро, населяван от Йовчева, както и от компанията Ema BGS S.L., притежател на бутика Scervino.

За тази компания са налице подозрения за законния генезис на нейния капитал и оборотни средства. Борислава Йовчева е упражнявала “функции на ръководство и надзор ” в магазина – настояват испанските проверяващи, а сумата вложена в Ema BGS S.L., доближава 2,3 милиона евро.

Ema BGS S.L. става благосъстоятелност на българската „ ВиБиДжи Енерджи “ няколко седмици откакто гръмна абсурда Барселонагейт. Велкова е притежател на „ ВиБиДжи “, само че на идващия ден след придобиването на Ema BGS тя продава „ ВиБиДжи Енерджи “ на Десислава Христова. Последната е брачна половинка на Светослав Спасов, който е някогашен консултант на премиера Бойко Борисов, посланик във Виена и се слави също като персонален астролог на Борисов.
 Росица Велкова
Не е ясно какъв брой е коствал прехвърлянето на собствеността на Ema BGS S.L., само че договорката надали е изключително преференциална, тъй като испанската компания е натрупала величествен пасив от над 1,2 милиона евро за 2015 и 2016 година

Попитана за какво в границите на един ден се е отказала от желанията си да развива фешън бизнес Велкова сподели единствено, че това са „ търговски връзки “.

Светослав Спасов пък твърдеше, че двамата със брачната половинка си са се разделили месеци преди договорката и даже не знае за нея, след което , че основния проектант на София Здравко Здравков е забъркан в промяната на собствеността на първокласния бутик.

Иначе най-запомнящото се  от дейните му години в политиката е, че под постройката на Народното събрание има гробища и езера с отрицателна сила, които пречели на законодателния развой.
Позитивна сила
Освен, че има връзки в стилния бизнес, Росица Велкова се явява представител на един от най-големите медиатори в търговията с газ и нефт, записаната в Нидерландия Vitol Gas and Power. Името VBG Energy на компанията с бутика значи в действителност Vitol BG. Vitol Gas and Power BV е записана като член на газов хъб „ Балкан “, само че няма личен лиценз за търговия с газ.

„ ВиБиДжи Енерджи “ се снабдява с лиценз за търговия с ток от КЕВР на 17.05.2016 година Според настоящия ѝ собственик Десислава Христова фирмата имала опит и в търговията с газ, само че също няма личен лиценз.

БРРД научи, че компанията „ Петрокелтик България “, която е концесионер на българските залежи „ Галата “, „ Калиакра “ и „ Каварна “, е имала бизнес връзки с Росица Велкова и с Йордан Христов, новия брачен партньор на Борислава Йовчева. През 2019 година шеф на „ Петрокелтик “ е  Иван Стоянов Йорданов, който е племенник на Йордан Христов.

Важен клиент и бизнес сътрудник на „ Петрокелтик “ е била хасковската компания „ Централно газоснабдяване Хасково “, със собственик Йордан Христов. И досега „ Петрокелтик “ изплаща цесия на дълг от „ Централно газоснабдяване Хасково “.

Индустриалецът и хотелиер Йордан Христов също се прочу около следствието на El Periodico. Испанските служители на реда са разкрили, че кипърската офшорка Palms Enterprises Overseas Limited, представлявана от Христов, е наляла милиони в бутика на Шервиньо в Барселона, а компанията с бутика е била ръководена от неговата някогашна съпруга Силвия Николова преди да стане благосъстоятелност на Росица Велкова.

След експлоадирането на абсурда Барселонагейт, Йордан Христов се ожени за 30 години по-младата от него Борислава Йовчева.

Пред БРРД  Йордан Христов , че бракът му с Йовчева бил неточност, детето ѝ не е негово, а познанството с Бойко Борисов му донесло единствено проблеми. Той сподели, че не знае чия благосъстоятелност е Palms Enterprises. Христов също по този начин заяви, че магазинът в Барселона генерирал огромни загуби под ръководството на новата му брачна половинка.
„ Лоби в Банкя “ за газ
БРРД се свърза с Добромир Христов, представител на американския фонд, притежател на „ Петрокелтик България “. Той отхвърли подозренията, че Йордан Христов е получил надзор върху собствеността на „ Петрокелтик “ и съобщи, че към този момент няма бизнес връзки с него, а продава газ на други клиенти.

На въпроса за какво все племенникът на Йордан Христов е станал шеф на „ Петрокелтик “ Добромир Христов отговори, че в даден миг се е нуждаел от „ лоби в Банкя “, с цел да развие газодобивния бизнес на „ Петрокелтик “.

Обяснението за „ лобито в Банкя “ е просто. Йордан Христов има къща в Банкя и е доближен на Иван Саздов, шеф на тенис клуба в Банкя. Саздов е изключително непосредствен до Бойко Борисов и е водил първата предизборна акция на ГЕРБ. Още при основаването си гражданското съдружие ГЕРБ беше записано на адрес Адам Мицкевич 4 във Връбница, София, където е и адресът на Оптико-механичния цех ОМЗ, благосъстоятелност на Йордан Христов.

Причината „ Петрокелтик “ да търси такова политическо лоби евентуално е във обстоятелството, че концесията за находищата „ Калиакра “ и „ Каварна “ е изтекла през 2020 година и досега не е възобновена. Междувременно „ лобито в Банкя “ падна от власт и към този момент не би трябвало да е фактор, който може да взема решение концесионни въпроси.
Съмнителни европроекти
По-рано изследване на БРРД откри, че компаниите на Йордан Христов са спечелили планове с европейско финансиране на стойност над 7,2 млн. лева и публични поръчки за близо 5 милиона лева /виж приложението/

Оказва се, че компанията „ Соф Проект Инженеринг “ ЕООД на неговия племенник Йван Йорданов се явява  за обща сума от близо 3 милиона лева
 Фирмата на племенника „ Соф Проект Инженеринг “ извършва планове на компаниите на чичото. Справка от ИСУН
Според източници на БРРД са налице редица нередности с тези планове с доставки на машини от „ Соф Проект Инженеринг “ за „ Химмаш “ и „ ОМЗ “, наемане на фиктивни служащи, с цел да се оправдаят официално многомилионните планове, както и кухи обороти сред компаниите за отбягване на Данък добавена стойност.

Самият факт на фамилната съгласуваност сред компаниите спечелили плановете и компанията, която е снабдител на оборудването, е задоволително съображение за инспекция от Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши.

Доказването на произхода на средствата, вложени в първокласния живот на Йовчева в Барселона, е главният проблем на испанските проверяващи, които се занимават с Барселонагейт. Според испанското законодателство прането на пари, за което са събрани задоволително данни, не може да стане единствено по себе си съображение за покачване на обвиняване. Трябва първо да се потвърди предикатното закононарушение – кражба или различен незаконен генезис на средствата.

Ето за какво инспекцията на обвързвания бизнес на забърканите лица и изключително на милионите от европейски дотации са основен миг в следствието, което както се разбра към този момент е трансферирано в България.

Приложение 1: Европейски планове извоювани от компании свързани с Йордан Христов

Химмаш АД 836143969

ID: 

Сума: 1 088 024 лева

ID: 

Сума: 299 036 лева

ID: 

Сума: 93 935 лева

ID: 

Сума: 844 545.35 лева

ОМЗ ООД 831641688

ID: 

Сума: 848 415 лева

ID: 

Сума: 1 652 171 лева

ID: 

Сума: 893 400.00 лева

ID: 

Сума: 916 800.00 лева

Перла Турист АД 102123255

ID: 

Сума: 326 094 лева

Перла Турист Инвест АД 204126475

ID: 

Сума: 268 804.27 BGN

Общо: 7 231 224 лева или 3,7 M Евро

Приложение 2: Обществени поръчки извоювани от компании свързани с Йордан Христов

Химмаш АД взе участие в  за общо 6 329 587,19 лева

ОМЗ ООД взе участие в  за общо 1 213 193,84 лева

Перла Турист взе участие в  за общо 1 569 366,00 лева

НТ Неротек взе участие в  за общо 539 649 лева

Комуналтехмаш взе участие в  за общо 2 116 729,37 лева

Европейска здравноосигурителна каса взе участие в  за общо 4 921 428,00 лева

https://bird.bg/
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР